Tartsanak velünk 2020-ban is!

Kedves Olvasóink! 2019-ben a Csorba Győző Könyvtár Minősített Könyvtári címet szerzett. Intézményünk talán legfontosabb eredménye volt ez a tavalyi évben, ami egy elismerés, de hosszú évek munkája van mögötte. A cím annak a bizonyítéka, hogy olvasóinkat, a felhasználókat igyekszünk a lehető legjobb minőségben kiszolgálni, a visszajelzésekre reagálni, a szolgáltatásainkat pedig folyamatosan fejleszteni. Intézményünk 2021-ig megfogalmazott stratégiájának címe Kapcsolat-Kreativitás-Kultúra, ennek szellemében végezzük munkánkat.

Az alul látható infografika adatai a Csorba Győző Könyvtár sokszínű, széleskörű működését mutatják. Olvasóink Baranya megye szinte összes településén és Pécs legtöbb városrészében is megtalálhatnak bennünket. A tavalyi évben városi hálózatunk Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárának hírlapolvasója, és a könyvtári egységünkhöz tartozó Pinokkió Gyermekkönyvtárunk belső tere is megújult, a Belvárosi Fiókkönyvtárunkban pedig közösségi teret alakítottunk ki.

Fontos célunk, hogy minél közelebb legyünk az olvasókhoz, legyen élő és folyamatos a kapcsolatunk a felhasználókkal. Ezt szolgálják könyvtári programjaink is, amelyek egy részét külső helyszíneken valósítjuk meg, ahol Retro könyvvásárunkkal vagyunk jelen. Ilyen esemény minden évben a Föld napja a Tettyén, a Városi Gyermeknap, a Gesztenyeliget Fesztivál, az egyre nagyobb közönséget vonzó Fényfesztivál vagy épp az Ördögkatlan Fesztivál.

A márciusi Internet Fiesta és az Országos Könyvtári Napok őszi rendezvényei nagy sikerrel zajlottak a megyénkben, hiszen az eseménysorozatban részt vevő 131 település összesen 333 könyvtári programmal erősítette a könyvtári hálózatunkat a megyében és országos szinten is. Pécsett a Tudásközpont 400 fős nagyelőadója szinte teljesen megtelt Nényei Pál, Szabó Borbála és Háy János rendhagyó irodalomóráira, amelyre a város több középiskolájából érkeztek diákok.

Pécsett több nevelési-oktatási intézménnyel vagyunk szoros kapcsolatban, így rendszeresek könyvtárainkban a gyerekeknek, diákoknak szóló könyvtári foglalkozások, vetélkedők, ezek közül kiemelkedik a hosszú évek óta sikeres Bölcs Bagoly könyvtárhasználati játék az Apáczai Csere János Fiókkönyvtárunkban.

Az olvasókkal való kapcsolat erősítését célozta az online kommunikációnk megújítása, amely a weboldalaink (www.csgyk.hu és a https://bkszr.csgyk.hu/) teljes átalakulását jelentette, de természetesen folyamatosan jelen vagyunk a Facebook-on és az Instagramon is.

A Csorba Győző Könyvtár gyűjti, megőrzi és feldolgozza Baranya megye kulturális értékeit, dokumentumait. Az elmúlt év során is több ezer képet, videofilmet és egyéb dokumentumokat digitalizáltak be munkatársaink és tették elérhetővé például a Youtube csatornánkon. A feldolgozott képek pedig folyamatosan kerülnek be az Europeana gyűjteményébe, amely Európai Unió digitális könyvtára.

Nemcsak a megyeszékhelyünkön, hanem Baranya megyében is, kilenc ún. ellátási térségben, összesen 286 településen végzünk könyvtári ellátást, ebből 67 helyen a könyvtárbuszaink látják el olvasnivalóval a lakosokat. (A megyei ellátásunk részletes, 2019-es évet összegző számaival egy következő összefoglalóban jelentkezünk majd). A könyvtárbuszos szolgáltatásunk folyamatos fejlesztését szolgálják azok a nemzetközi konferenciák, amelyekre rendszeresen kapunk meghívásokat. Az elmúlt évben Horvátországban, Szerbiában és Hollandiában is jártak munkatársaink és sok tapasztalattal gazdagodtak. A szakmai építkezésünk ezen a téren is tudatos: intézményünk egyik stratégiai célja, hogy a hazai könyvtárbuszos ellátás módszertani műhelyeként segítse a magyarországi szolgáltatás fejlődését.

A tavalyi év eredményei láthatóak tehát az alábbi képen, amelyeket Önök nélkül, kedves Olvasók, nem érhettünk volna el! Köszönjük a bizalmat, hogy keresnek bennünket, jelen vannak programjainkon, látogatják intézményeinket. A 2020-as évben is szeretettel várjuk Önöket a Tudásközpontban, fiókkönyvtárainkban, a könyvtárpontjainkon, Baranyában a települési szolgáltató helyeinken és könyvtárbuszainkon!

2020-ban is az a célunk, hogy még több olvasót szólíthassunk meg! Tartsanak velünk, találkozzunk a Csorba Győző Könyvtárban!