GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

1. Beiratkozás

Mennyibe kerül a beiratkozás?

A könyvtári regisztrációs díj a Csorba Győző Könyvtár minden könyvtárában egységesen felnőtt olvasók részére 3 200 Ft egy évre vagy 2 200 Ft félévre.16 év alatti olvasóknak ingyenes. Az egyéb kedvezményekről a beiratkozás menüpontban tájékozódhat.

Milyen dokumentumok szükségesek a regisztrációhoz?

Az olvasónak hivatalos fényképes okmánnyal kell igazolnia a személyazonosságát és állandó vagy ideiglenes lakcímét. A személyazonosító okmányok mellett szükség van a kedvezményes beiratkozási díj igénybevételére feljogosító dokumentumra is. (pl. diákigazolvány, nyugdíjas igazolvány)

Tudok online olvasójegyet hosszabbítani?

Igen. Amennyiben Tudásközpontos olvasójegye lejárt vagy 1 hónapon belül lejár, van lehetősége online olvasójegyet hosszabbítani. A szolgáltatás eléréséhez jelentkezzen be olvasói fiókjába

Elvesztettem az olvasójegyemet, mit tegyek?

Az elveszett olvasójegyek pótlásának összege a Tudásközpontban 1000 Ft, fiókkönyvtárainkban ez az összeg kölcsönzési helyenként változhat. Az elveszett kártyák pótlása minden esetben személyesen, a kölcsönzési helyek regisztrációjánál történik.

2. Kölcsönzés, hosszabbítás

Otthon felejtettem az olvasójegyem, így is tudok kölcsönözni?

Nem, kizárólag csak saját érvényes olvasójegyével tud kölcsönözni. (A dokumentumok visszavételekor nem kérünk olvasójegyet.)

Mennyi időre vihetem el a dokumentumokat?

A kölcsönzési idő dokumentumtípusonként eltérhet. A könyvek, könyvmellékletek és hangoskönyvek kölcsönzési ideje 30 nap. A bakelit lemezek és zenei CD-k 7 napra, míg a DVD filmek 3 napra vihetőek el.

Mennyi idő alatt érkezik fel a raktárból a felkért dokumentum?

A raktárból felkért dokumentum érkezése a raktári kérések számától függően 5-10 percet vesz igénybe.

A már kölcsönzésben lévő könyvek határideje automatikusan meghosszabbodik?

Nem, a kölcsönzött dokumentumok határidejének hosszabbítása az olvasó felelőssége. Hosszabbítani személyesen, telefonon, vagy az Corvina felületre való belépés után online is lehetősége van.

Hányszor van lehetőségem meghosszabbítani a könyveket?

Minden olvasó két alkalommal tud hosszabbítani, a dokumentumok kölcsönzési idejének megfelelően. Kivétel, ha más olvasó már előjegyzést tett a dokumentumra. Ebben az esetben vissza kell hozni. Hosszabbítani lehet:

A folyóiratok kölcsönözhetőek? Hány folyóiratot kölcsönözhetek?

A folyóiratok nem kölcsönözhetőek, csak helyben használhatóak minden könyvtárunkban.

Kikölcsönözhetem ugyanazt a dokumentumot többször?

Igen, amennyiben nincs előjegyzés vagy más letiltás a dokumentumon.

Kérhetek könyvtárközi kölcsönzést könyvtári regisztráció nélkül?

Nem. A könyvtárközi kölcsönzés igénybevételének alapfeltétele az érvényes könyvtári olvasójegy.

Mikor kell visszahozni a könyvtárközi kölcsönzéses könyveket?

A könyvtárközi kölcsönzés határidejét minden esetben a dokumentumot küldő könyvtár határozza meg. Bővebb információ a könyvtárközi kölcsönzés menüpontan található.

Csak az a személy adhatja vissza a kölcsönzött dokumentumokat, aki kikölcsönözte azokat?

A könyveket bárki visszajuttathatja a kölcsönzési helyükre. A visszavételhez csak a dokumentumok szükségesek. A Tudásközpontban a regisztráción is visszaveszünk dokumentumokat, kivéve DVD, CD.

A kölcsönzött dokumentumokat visszaadhatom a kölcsönzési helyétől eltérő könyvtárakban is?

A kölcsönzött dokumentumot minden esetben a kölcsönzés helyére kell visszajutatni.

Ha kések a dokumentummal, kell késedelmi díjat fizetni?

Igen. Helyben, az adott könyvtárban lehet kifizetni, vagy online módon, amelyről az online bankkártyás fizetés menüpontban tájékozódhat. A késedelmi díj dokumentumonként 20Ft/nap.

Kamatozik a visszahozott könyvek késedelmi díja, ha azonnal nem tudom kifizetni?

Nem, visszahozott könyvek késedelmi díja már nem kamatozik. 

3. Internet használat

Nem beiratkozott olvasó internetezhet?

Nem, az internethasználat könyvtári regisztrációhoz kötött. Létezik éves látogatójegy szolgáltatásunk, amely 1000 Ft egy évre (a beiratkozási naptól számítva) és tartalmazza az internethasználatot is.

4. Előjegyzés

Egy olvasó mennyi könyvet jegyezhet elő egyszerre?

Nincsen felső korlátja az előjegyzéseknek.

Hogyan tudom előjegyezni a kiválasztott dokumentumot?

Az előjegyezni kívánt dokumentumot személyesen a dokumentum lelőhelyének megfelelő kölcsönzési helyen, illetve az adott könyvtár email címén keresztül lehet. Az előjegyzésről az előjegyzés menüpontban tájékozódhat.

Mennyibe kerül az előjegyzés?

Az előjegyzés díja dokumentumonként 100 Ft, amit csak az előjegyzés teljesítése után kell téríteni. Az előjegyzésről az előjegyzés menüpontban tájékozódhat.

Mennyi időre teszik félre az előjegyzett könyveket?

Az előjegyzésről szóló értesítés után az olvasónak 10 naptári napja van átvenni az előjegyzett dokumentumot. Ha az átvétel nem történik meg a kijelölt időpontig, akkor a dokumentum visszakerül a helyére, vagy a következő előjegyző kerül kiértesítésre.

Honnan tudom, hogy visszahozták az előjegyzett dokumentumot?

Az előjegyzés teljesüléséről az olvasókat az általuk megadott e-mail címen értesítjük. Lehetőség van arra, hogy telefonon keresztül kapjon értesítést az olvasó (ezt külön jelezni kell a regisztrációnál vagy az előjegyzés kérésénél).

5. Letiltás, dokumentum pótlása

Tudok előjegyezni, hosszabbítani vagy kölcsönözni, ha lejárt kölcsönzésem illetve maximális bírságot meghaladó pénztartozásom van?

Nem, amennyiben maximális bírságot meghaladó pénztartozása van valakinek, akkor egy könyvtári szolgáltatást sem vehet igénybe. 

Hogyan lehet pótolni az elveszett dokumentumokat?

Az elveszett dokumentumok pótlásának módjáról minden esetben előzetesen egyeztetni kell a kölcsönzési helynek megfelelő illetékes osztályvezetővel. A dokumentum aktuális beszerzési árát kell megfizetni, illetve a könyvtár elfogadja ugyanazt a kiadású, vagy egy újabb kiadású dokumentumot is.