Virginie Grimaldi: Merci, nagyik!

Virginie Grimaldi: Merci, nagyik!

2020.06.02.

A Merci, nagyik! egy fiatal francia szerzőnő második regénye, mely már vidám és tetszetős borítójával is megfogott. Beleolvasva a fülszövegbe még inkább kíváncsi lettem erre, a jó szórakozást ígérő könyvre és szerzőjére. Virginie Grimaldi 2009-ben kezdett blogot írni, amelynek népszerűsége egyre nőtt, így belevágott egy regény megírásába. Azóta már öt sikeres művet tudhat magáénak Franciaországban. A regény az élet megéléséről, az öregedés elfogadásáról, magánytól való félelmeinkről és a mindent megváltoztatni tudó szeretetről mesél, tele humorral, érzelmekkel és optimizmussal és az élet igenlésével.

Julia harmincas éveiben járó pszichológus. Életét tragédiák sora rázza meg, elveszíti édesapját, majd szeretett nagyanyja is meghal. Közben barátja ahelyett, hogy támogatná ebben a nehéz időszakban, inkább szakít vele. Boldogtalan és cinikus. Jönnek búfelejtőnek az egyéjszakás kalandok, de érzi ez nem megoldás semmire. Tovább kell lépnie. Felmond a munkahelyén és elvállal egy vidéki pszichológusi állást egy idősotthonban. Nincs sok kedve az unalmas és szenilis betegekkel foglalkozni, ám az öregek meglepő érzékenységgel, támogatóan és szeretettel viszonyulnak hozzá. Lehet, hogy át kell értékelnie az idősekről alkotott nézeteit? Talán saját magának nagyobb szüksége van az öregek bölcsességére és bíztató szavaira, mint a pácienseinek? Megtalálhatja újból önmagát? Rátalálhat ismét a szerelem?

Az idősotthon szívmelengető és humoros történései rádöbbentik, hogy nem tudhatjuk mikor, milyen nehézséggel és veszteségekkel kell megküzdenünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy elmenjünk saját életünk lehetőségei mellett. Az életben mindig van lehetőségünk a félreértések tisztázására, érzéseink kifejezésére és az életet megünnepelni. Soha nem késő!

Grimaldi romantikus regénye könnyed, szórakoztató olvasmány, szerethető karakterekkel, egyedi bájjal, bohókás hangulattal és fanyar humorral. Az olvasás során, hol pityeregni, hol hangosan nevetni volt kedvem. Igazi kikapcsolódást kínál egy nehéz nap után. Csak ajánlani tudom, és már alig várom az újabb könyveit magyarul.

Kiadó: Animus
Kiadás helye: Budapest 
Kiadás éve: 2019 

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>