Utazás a száz évvel ezelőtti Pécsre - napközis olvasótábor 7-8. osztályosok részére

Kultúrtörténeti barangolás a Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében

Maximális létszám: 15 fő

A program időpontja: 2021. augusztus 9–13. (hétfő – péntek), minden nap 8.00 – 16.00 óra

Jelentkezési határidő: 2021. június 30.

A részvétel díjtalan. A tábor a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Az olvasótáborunk célja, hogy öt nap során összefüggő és életteli képet mutasson meg Pécs művelődéstörténetéről és a pécsiek mindennapi életéről a szerb megszállás vége és a második világháború kitörése közötti két évtizedben. Ez a korszak a városunk történetében politikai, gazdasági, városszerkezeti és kulturális szempontból egyaránt meghatározó, mozgalmas és igen színes periódust jelent. Némely esemény (így az Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költözése 1923-ban és a Bauhaus építészeti iskola pécsi alkotói) része a pécsi általános emlékezetnek, de a korszak mindennapjai (a társadalmi egyenlőtlenségek, művelődési és szórakozási lehetőségek stb.) bizony kevéssé ismert területnek számítanak.

A gyakorlati cél az, hogy a legfrissebb kutatási eredményekre támaszkodva, újszerű módszertan alkalmazásával, a közgyűjteményekben őrzött források, korabeli újságok, fényképek, filmfelvételek, valamint a 21. század adta digitális eszközök segítségével megidézhessük a résztvevők számára a kor mindennapjait.

Közös szellemi kalandunk során ráhangolódunk az egyes témákra (pl. szórakozási lehetőségek, városszerkezet fejlődése, épített örökségünk), majd közösen alkotunk a kort idéző tartalmakat, szituációkat. Végül megkeressük azokat a kapcsolódási pontokat, melyek összeköthetnek minket száz évvel ezelőtt élt elődeinkkel.

A program helyszíne a Tudásközpont, de egy-egy program számára a Várostörténeti Múzeumban és a Megyei Levéltár Rét utcai épülete ad helyet. A korszak legfontosabb építészeti emlékeivel a belvárosi séta során ismerkedünk meg.

Letölthető jelentkezési lap»»

További információ: 72/501-690 / 28055 • baranyaihelyismeret@gmail.com