TAVASZELŐI KONCERTEK A PANNON FILHARMONIKUSOK MÁRCIUSI PROGRAMKÍNÁLATÁBAN

2021.02.26. - 00:00 péntek

A koncertek nagy része nem ingyenes, jegyet vásárolni a zenekar honlapján lehet!

Igazán gazdag komolyzenei kínálatban részesülhetnek pécsi zenebarátok az idei márciusi tavaszelőn, hiszen több koncert is várja a Pannon Filharmonikusok közönségét, igaz még „csak” online, streaming közvetítések formájában, de hát ez is több a semminél.

KIENGESZTELŐDÉS

2021. március 06. (szombat) 20.00

A kezdés nem mindennapi, s még ha egy műsorváltozás révén is, de igazán közönségbarát! Eredetileg Britten Sinfonia da Requiem című 1940-es zenekari műve és Sosztakovics legdrámaibb, 1943-as háborús szimfóniája, a Nyolcadik hangzott volna fel a Kiengesztelődés címe ellenére igencsak komor hangvételű koncerten Howard Williams vezényletével. Nos, nem tudni, hogy a pécsi zenekar Örökös Tag korábbi angol vezetőkarmestere döntött-e a műsorváltoztatás mellett, vagy a zenekar vezetése, de teljesen más szerzők és Tavaszelő című tematika lesz hallható március 6-án, szombaton, este 8-tól, a Kodály Központ online közvetítésében.

A koncertnyitó mű a 20. század egyik legnépszerűbb korai szimfóniája, Szergej Prokofjev (1891-1953) 1917-ben komponált 1. „Klasszikus” szimfóniája, mely a korai bécsi klasszika, Haydn és Mozart zenei világát idézi meg, egy csipetnyi romantikus, tavaszi frissességgel.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

A második műsorszám is igazi nyeresége a koncertnek, hiszen Prokofjev ritkán hallható 2. g-moll hegedűversenyét hallhatjuk majd Kelemen Barnabás szólójával, vélhetőleg pécsi bemutatóként, hiszen a város nagy hegedűművésze, Gyermán István a modernnek számító, 1. D-dúr versenyművet adta elő egy Breitner Tamás vezényelte koncerten, a Klasszikus szimfónia után, most pedig ezt a tenyeres-talpas, ’30-as évek közepi szocreál darabot halljuk, a Gyermán Istvánnál is tanult, világhírű hegedűművészünk szólójával.

A koncert második felében két amerikai komponista zenei világába vezet el minket a pécsi zenekar. Elsőként a repetitív, vagy minimálzene egyik ma már nálunk is ismertté váló alakja, John Adams (1947-) The Chairman is dances (Az elnök táncol) című, 1985-ös műve szól, mely az akkoriban komponált operája, a Nixon Kínában 3. felvonásának részlete, s önálló zenekari darabként a Foxtrott zenekarra alcímet viseli. A 13 perces mű, melyet a Fesztiválzenekarral előadott Harmonielehre és a pécsi zenekarral hallott „Rövid utazás gyorsvonaton” után most ismét a Pannon Filharmonikusok előadásában hallunk, az ebben a műfajban is otthonosan mozgó Howard Williamsszel.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

A Howard Williams által vezényelt koncert záró száma az önálló amerikai szimfonikus zenei irányzatot megteremtő komponista, az Emerson, Lake and Palmer Trió által is több műben feldolgozott (Hoedown és Fanfár az egyszerű emberért) Aaron Copland (1900-1990), 1944-ben komponált Appalechian Spring (Tavasz az Appalech hegységben) című, szimfonikus balett formájában is megörökített műve lesz.

A kompozíció a 30-as évek második felében bekövetkezett, az amerikai folk- és könnyűzene hatását is magába foglaló stílusfordulatnak is hű tükre, akárcsak a Nicolás Pasquet által a ’90-es éve közepén vezényelt Billly, a kölyök című balettzene, vagy a Hamar Zsolt vezényelte 2006-os Négy táncepizód a Rodeóból. Mi most egy 1980-as felvételről Aaron Copland vezényletével utazunk az appalache-i tavaszba.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

MAMMA MIA!

2021. március 8. (hétfő) 20:00

Egy különleges koncertfilmmel kedveskednek nőnapon a hölgyeknek a Pannon Filharmonikusok. Ugyanis online, streamelős koncert keretében levetítik a tavalyi, nagysikerű, Valentin-napi Mamma mia! ABBA–koncertjüket, melyen Náray Erika, Polyák Lilla és Malek Andrea, valamint Magyar Bálint és Juhász Levente éneklik a halhatatlanná vált ABBA slágereket Brandenburg Ádám és Vass András hangszereléseit Illényi Péter vezényli, a moderátor Bősze Ádám lesz.
(A videók megtekintéséhez kattintson a képekre)

ÜNNEPI DÍSZHANGVERSENY

2021. március 15.  (hétfő) 19.00

Ünnepi, ingyenes online díszhangversenyt adnak a Kodály Központból a Pannon Filharmonikusok, akiket ezúttal korábbi vezetőkarmesterük, Hamar Zsolt vezényel majd a Filharmónia Magyarországgal közös, a Kodály Központban sorra kerülő hangversenyen.

Az ezúttal is tisztán magyar művekből álló műsort Erkel Ferenc 1887-ben, az 1837-ben megnyílt Nemzeti Színház fél évszázados jubileumára komponált Ünnepi nyitánya nyitja. Himnuszunk és nagy nemzeti operánk, a Bánk bán zeneszerzőjének művét most az olasz Rico Saccani vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara élén.

A koncert következő műsorszáma Liszt Ferenc talán legösszetettebb és zeneileg is talán legértékesebb zongoraversenye, az A-dúr zongoraverseny, melynek szólistája a Ránki-család legifjabb tagja, Ránki Dezső és Klukon Edit szüleihez hasonlóan szintén zongoraművésszé lett fia, Ránki Fülöp lesz.

Zenehallgatási ajánatunkban édesapja, Ránki Dezső játssza a művet, a karmester pedig Kocsis Zoltán.

A következő műsorszám, az egyik külföldön is legnépszerűbb kortárs magyar zeneszerző, Dubrovay László (1943-) – Hamar Zsolt által bemutatott – Magyar Szimfóniája lesz.

A koncertet Dohnányi Ernő (1877-1960) Ruralia hungarica című műve zárja, amit leginkább Falusi Magyarországnak fordíthatunk, mert benne főként a határon túli magyar területekről származó népdalokat használt fel Dohnányi Ernő.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

A 2. tétel négy erdélyi népdala között ott találjuk a Pécsi Rádió egykori Dél-dunántúli Krónika című műsorának, dr. Nádor Tamás zenei szerkesztő által kiválasztott és készített szignáljához felhasznált dallamát is.

VILÁGHÍRES MAGYAROK

Élő közvetítés online a Kodály Központból 2021. március 25. (csütörtök) 20.00

A 140 éve, 1881-ben született Bartók Béla születésnapján, adnak „Világhíres magyarok” címmel koncertet a Pannon Filharmonikusok, mégpedig a másik „világhíres magyar” muzsikus, napjaink legkiválóbb operaszerzője, Eötvös Péter (1944-) zeneszerző-karmester vezényletével, ingyenes, online streaming keretében. Az első felhangzó művet Eötvös Péter Siren’s Song-ját, (Szirének énekét) ősbemutatóként adja elő a pécsi zenekar, szerzői vezénylettel.

A koncert második felében pedig Bartók Béla egyik kimagasló kései kompozíciója, az 1937-ben Paul Sacher Bázeli Kamara-zenekarának ajánlott „Zene húros, ütőhangszerekre és cselesztára” című alkotás hangzik fel, melyet mi most a Francia Rádió Zenekarának 2019 március 12-i, Alan Gilbert vezényelte koncertfelvételéről ajánljuk meghallgatásra és megtekintésre minden tisztelt Zenebarátnak.

Fotó: Internet

Kovács Attila
                Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő