Tiszay Andor Emlékszoba

Tiszay Andor Emlékszoba

Tiszay Andor (1900. július 5–1986. február 19.) író, színházi rendező, műfordító, műgyűjtő. 1961-ig a Szabó Ervin Könyvtár bibliográfiai osztályának vezetője.

Tiszay Andor  híres gyűjteményét, amely 1995-ben került könyvtárunkba, a róla elnevezett zeneszobában helyeztük el a Tudásközpont 4. emeletén található Zeneműtárban. A muzeális értékű hanglemezgyűjtemény normál és mikrobarázdás hanglemezekből áll, amelyekhez csatlakozik a  gyűjtő könyv-, plakát- és színlapgyűjteménye is. Műfajilag nagyon sokszínű, a klasszikus zenei felvételek mellett számos jazz, szórakoztató zenei és különleges egzotikus népzenei felvételt is tartalmaz. 2012-ben megkezdődött a hanglemezgyűjtemény digitalizálása mind a hangzóanyag mind a címkefotók tekintetében. A könyvtár vállalta az értékes gyűjtemény teljes körű feldolgozását, szakszerű tárolását és a kutatók rendelkezésére bocsájtását. A digitalizált anyagok a Baranyai DigiTáron  keresztül érhetőek el.

A különgyűjtemény dokumentumai csak helyben használhatóak, a kutatók számára hozzáférhetőek. A szoba kisebb kamarakoncertek helyszínéül is szolgál.

 

 

A szolgáltatás elérhető: