Stephen King: Újjászületés

Stephen King: Újjászületés

2020.03.24.

Úgy tűnik, Stephen King sosem megy ki a divatból. Az apró részletek mestere Újjászületés című regényében egy egész életutat épít fel kisebb-nagyobb megszakításokkal, ahol a horror csak másodlagos.

„Jamie Morton hatéves, amikor új lelkész érkezik kisvárosukba. Charlie Jacobs a feleségét és a kisfiát is hozza magával. Mindenki szereti őket, Jamie pedig valósággal rajong a fiatal tiszteletesért, aki szórakoztató elektromos kísérletekkel teszi érdekesebbé a heti bibliaórákat, és gyógyítja meg Jamie bátyját. Ám a lelkész élete összeomlik, és ő egyre bomlottabb kísérleteiben az élet és a halál közti átjárót kezdi kutatni… Mi lesz, ha megtalálja? Jacobs és Jamie útjai hosszú évtizedek során rendre keresztezik egymást, kapcsolatuk egyre komplexebbé és veszélyesebbé válik, míg végül olyan kapuk feltárulásához vezet, melyek mögé evilági lényeknek soha nem lenne szabad bepillantaniuk.”

Az Újjászületés remek munka, de távolról sem remekmű. Nyelvezete gördülékeny, a szöveg olvastatja magát, az életútra visszatekintő nosztalgia működik. Ám Kingtől rémületet és rettegést várunk, hiszen nála e kettő remekül párosul a realitással.

Az Újjászületés azonban inkább családtörténet, mint vérfagyasztó horror. Az első részben szinte el is felejtetjük, hogy horrort olvasunk, ahogy a békés, kisvárosi élet részleteit mutatja be. A sokkoló baleset – a regény egyetlen, igazán horrorisztikus jelenete –, megváltoztatja Jacobs tiszteletes életét: embergyűlölő és istentagadó lesz, az egyház eltávolítja a szolgálatból, elmerül a kísérleteiben, amivel sok ember gyógyulását segíti – az időközben rockzenésszé vált Jamie heroin függőségét is pikk-pakk megszünteti –, de jótékonykodó gyógyító tevékenységének egyetlen, titkos célja van…

Jamie és Jacobs sorsa – évtizedes kihagyásokkal – összefonódik, miközben részletesen megismerkedünk a népes Morton-família tagjainak életeseményeivel, az egykori pap, a „változás ügynöke”, Charles D. Jacobs tiszteletes, „az elektromosság első egyházának vezető prelátusa” szellemi torzulásával és fizikai leépülésével. Jacobs végső kísérletének célja megtudni, mi történt szeretteivel, mi van a halál után. De amit látnak, nem a megváltás.

Kiadás helye: Budapest
Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás éve: 2015

Összeállította: Ottné Plattner Zsuzsanna

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>