Sejal Badani: A mesemondó titka

Sejal Badani: A mesemondó titka

2020.04.13.

A szép borítójú könyv felkelti a könyvszerető érdeklődő figyelmét s a címben is van mese és titok, ki ne szeretné ezeket? S elolvasva a könyvet nem csalódhatunk.

A csodálatosan megírt, lélekemelő történetben megismerhetjük a gazdag, sokrétű indiai kultúrát, szokásokat, hagyományokat, és remek képet kapunk a 20. századi India társadalmi viszonyairól, kiegészítve egy színes korrajzzal. Kelet mesés világa rabul ejti az olvasót, ahogy odaképzeljük magunkat a szabadtéri piac színes, nyüzsgő forgatagába, ahol a friss zöldségektől a könyvekig minden kapható, s szinte érezzük a különleges fűszerek illatát, ahogy elmerülünk egy tradicionális hindu táncban, melyet ünnepkor járnak.

A romantikus, történelmi regény érzelmes utazásra hív. Egy fiatal lány útkeresését követhetjük nyomon egy olyan korban, amelyben az indiai nők élete előre meghatározott, a tradíciók uralják, előre eltervezett házasságokkal és alárendelt szereppel. Ebből a világból szeretne kitörni, tanulni és mesét írni Amísá. Az ő szívszorító történetét fedi fel egykori szolgálója Ravi, Amísá amerikai unokájának Jayának, aki élete egyik veszteségekkel teli mélypontját szeretné feledni. A szolgáló meséjéből megismerhetjük a család mindennapjait, amely az 1930-as évekbe, a britek által megszállt Indiába kalauzol el bennünket. Feltárul az a kis falu, ahol boldogságot jelent a porban labdázni és a közös étkezésekre összegyűlni.

A két idősíkban játszódó történet egyben két nő egyéni útkeresése, tele nehézségekkel. Egyikük elveszett a saját korában. Egyéni szabadságát, az igaz szerelmet keresi, miközben próbál megfelelni a körülötte élők elvárásainak is. Története gondolkodóba ejti unokáját, aki számos vetélés után önmaga és lelki békéje után kutat. Mindketten olyasmi után vágyakoznak, melyet nem kaphattak meg az élettől, mindketten erősek és céltudatosak, egyben esendőek és szerethetőek. Menekülni kell az élet veszteségei elől? Hihetünk álmainkban? Megmenthet minket a szerelem ereje? Szembe szegülhetünk a hagyományokkal?

Badani regénye a szerelem szépségéről, választásaink fájdalommal és vívódásokkal nehezített útjáról, az ígéretről és hűségről szól egy család és egy ország történetén keresztül.

Kiadás helye: Budapest
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2019

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>