Sarah Rose: Legendás lányok - Kémnők titkos története a II. világháborúból

Sarah Rose: Legendás lányok - Kémnők titkos története a II. világháborúból

2020.05.28.

Sarah Rose amerikai oknyomozó újságírónő tényfeltáró könyve a II. világháború hadtörténetének izgalmakkal teli világába - női szemszögön keresztül -vezet be bennünket. A nők szerepe a háborúban igen lebecsült, így külön öröm kézbe venni egy olyan könyvet, amely szembeszáll ezzel a nézettel és megmutatja, milyen sok asszony és lány vállalt komoly megpróbáltatásokat és veszélyeket kémként beépülve. Az írónő nagyon alapos kutatást végzett könyvtárakban és levéltárakban az írott és elbeszélt történeti anyagok után, melyeket napjainkban mentettek fel a titkosítások alól.

A dokumentumregény lapjain egy olyan különleges kémnő alakulat toborzásával, a tagok gondos kiválasztásával, kemény kiképzésével ismerkedhetünk meg, melyet a megszállt Franciaországban vetettek be. A Corps féminins tagjaiként ejtőernyővel jutottak be az ellenséges területekre, aktívan kivették a részüket a normandiai partraszállás előkészítésében, emberek csempésztek át a határokon, szabotázsakciókat készítettek elő, robbantásokat hajtottak végre, információkat gyűjtöttek, iratokat hamisítottak. Ezek a bátor nők önként vállalták a titkos akciókat, és hagyták hátra szeretett családjukat és megszokott életüket. Tudták, hogy elárulhatják őket, hogy kegyetlen náci kihallgató tisztek karmai közé kerülhetnek, hogy saját és barátaik életét is veszélybe sodorhatják, ám nem törhetnek meg!

Az emberi közelségbe hozott női ügynökök élete szorosan összefonódik a világháború taktikai eseményeivel, az akkori politikai viszonyokkal, melyek bemutatása a regény kereteként szolgál, szívszorító történeteik pedig nem záródnak le a partraszállás megvalósulásával. A memoárok és dokumentumok bebizonyították, hogy mennyit tettek hazájuk felszabadításáért és a háború szerencsés kimeneteléért. Ők azok, akik közül többen életüket áldozták hazájukért, és akik sosem kaphattak hivatalos katonai kitüntetést!

Rose dokumentumkönyve részletes és aprólékos, tömör és informatív. Hitelességre és tényekre támaszkodik, egyes részeiben pedig egy mozgalmas kémregény színvonalát éri el. A témában hiánypótló olvasmány, bemutat egy kivételes női kémekből álló alakulatot, emléket állítva ezeknek az elfeledett hősnőknek.

Kiadó: Partvonal
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2019

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>