Robert Merle: Malevil

Robert Merle: Malevil

2020.04.20.

„Malevil egy dél-franciaországi várkastély neve, melyet még a XII-XIII. században építettek az angolok egy sziklafal védelmében. E kastély borospincéjében hét ember tartózkodik, amikor atombombát dobnak le a földre, s bolygónkon jóformán minden szénné ég…”

A regény cselekménye a hetvenes években játszódik. Emmanuel Comte nagybátyjától örökölt pénzén felvásárolja a Malevil-nek keresztelt várkastélyt, a történelem egy darabját. Gyerekkorában sokat jártak ide barátaival, a Körnek nevezett társasággal, melynek Emmanuel volt a vezetője.

Hosszú, fáradtságos évek alatt felújítja a kastélyt és a hozzá tartozó területeket. Termőföld lesz itt, tehenek, lovak, disznók, és még bort is készítenek. A borkészítésnek köszönheti életét az a hét ember is, aki a világégés napján Malevil pincéjében tartózkodik. Ők lesznek át- és túlélői az eseménynek, mely a régi világ pusztulását és egy új élet kezdetét jelenti. Egy életét, melyben úgy hiszik, hogy egyedül maradtak és nekik kell továbbvinni az emberiséget.

Emmanuel életcélt ad barátainak. Kialakítanak egy ősi közösséget, ahol mindenki lemond a saját érdekeiről és csak a közösség számít, mindenről együttesen döntenek. Szép lassan alkalmazkodnak és rádöbbennek, hogy a gépek, a kapkodás és az autók nélkül sokkal jobban érzik magukat. Jobban tisztelik és szeretik az életet, mint valaha, olyan dolgokban találnak szépséget, amiket legutoljára gyerekkorukban figyeltek meg.

Ám kiderül, hogy rajtuk kívül egyéb csoportocskák is életben maradtak, és a különböző gondolkodású emberek felbukkanása elindítja az izgalmas és váratlan fordulatokban, kalandokban bővelkedő utópisztikus történetet. A vár békés lakói harcolni kényszerülnek és újrakezdődik az emberiségre ősidők óta jellemző küzdelem.

Az ember az egyetlen állatfaj, amely képes a tulajdon halálának a gondolatát felfogni, és az egyetlen, amely kétségbeesik miatta. Furcsa faj, valóban: ádázul pusztítja önmagát, és ádázul küzd önnön fennmaradásáért.

Robert Merle francia író. Bátor társadalomkritikája, jó témaválasztásai, fordulatos, gazdag meseszövése világszerte népszerű íróvá avatta, s Magyarországon is immár fél évszázada töretlen népszerűségnek örvend.

Kiadó: Európa
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2018

Összeállította: Ottné Plattner Zsuzsanna

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>