Rendhagyó mesék nem csak gyerekeknek

Rendhagyó mesék nem csak gyerekeknek

2020.05.17.
Diana Wynne Jones Palota sorozata

Diana Wynne Jonesnak több gyermekkönyvsorozata is napvilágot látott munkássága alatt. Mind egy-egy külön világba kalauzol el bennünket, melyekben kiemelt szerepe van a varázslásnak.

A Palota sorozat három egyszerű, varázslatos mese, melyek különállva is megállják a helyüket, azonban együtt tesznek igazi lehengerlést az Olvasóra. Talán nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, lesznek vissza-visszatérő szereplők a kötetek között, ha figyelmesek vagyunk.

A vándorló palota Ingary földjén játszódik, ahol boszorkányok, varázslók, királyok és egy bizonyos különleges kalapkészítő kisasszony is él. A történet Sophie kalandját meséli el, aki elsőre egyszerűnek tűnik. Egyszerűsége azonban bölcsességet takar, csöppnyi naivságot, valamint rengeteg lelkesedést és kitartást. Szerethető karakterével gyorsan azonosul az Olvasó. Másik szereplőnk Howl varázsló, aki a segédjével a címben is szereplő vándorló palotában él. A különleges építmény képes változtatni a helyét, Calcifer, a tűzdémon lakik benne és rengeteg varázskönyv és különös üvegcse rejtőzik szerteszét a szobáiban. Hogy mi köze van Sophienak Howl-hoz, Calciferhez, no meg a titokzatos Puszták boszorkányához kiderül az alig több mint 300 oldalas könyvből.

Az égi palota Abdullah és a gyönyörűszép Éjvirág története. Erősen hasonlít Aladdin történetére, legalábbis a szőnyeg, a hercegnő és a dzsinnek szempontjából. Ez azonban kedves Olvasó, ne tévesszen meg, ez egy teljesen új, elkápráztató történet. Abdullah, a szőnyegkereskedő álmában fenséges herceggé változik és így találkozik Éjvirággal. Azonban lassan a képbe kerül egy gonosz és egy jó dzsinn is. Mi történik Éjvirággal? Hol lehet a lebegő palota? Abdullah eléggé bátor és önfeláldozó a rá váró kalandokhoz? Mit mond vajon minderről egy bizonyos ősi jóslat?

A másik palota High Norlandben játszódik, egy szintén varázslatos helyen. A főszereplője Charmain, a vöröses hajú lány, aki csak úgy falja a könyveket. Nagybátyja, William bácsi, varázsló, egy varázslatos házban. Azonban betegsége miatt kis időre elviszik az elfek, így hát Charmainnek kell vigyáznia házára. Charmain soha nem tanulta a varázslást, sőt legszívesebben a királyi könyvtárban segédkezne. Vajon hogy oldja meg Charmain, hogy a könyvtárban is segítsen és a rá váró házimunka is meglegyen? Hogy sikerül első varázslása? Segíteni fog neki Rolló, a kobold, vagy csak az útjába áll? Mi lesz Lelenccel, a kutyussal? És vajon kiderül valaha, mik azok a lubokok és mi lett a tojásukkal?

Tipp: Ne olvassátok el a tartalomjegyzéket előre, mivel az írónő mindig egy-egy mondatot használ leírásként, ami magára a tartalomra is erősen utal.

Pro Tipp: A vándorló palota történetéből nagyszerű anime készült 2004-ben, a világhíres Ghibli Studio gyártásában. Érdemes megnézni a könyvek elolvasása után!

A vándorló palota
Kiadás helye: Budapest
Kiadó: Pongrác
Kiadás éve: 2011

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Az égi palota
Kiadás helye: Budapest
Kiadó: Pongrác
Kiadás éve: 2010

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

A másik palota
Kiadás helye: Budapest
Kiadó: Pongrác
Kiadás éve: 2011

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Összeállította: Hári Viktória