Popzene másként

2022.10.18. - 00:00 kedd

Fazekas Gergely zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense látogatott Pécsre, hogy a Dalszerelőműhelyében ízekre, elemekre szedhesse az itteni közönséggel Billie Eilish Bad guy című popslágerét.
Az eseményt a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtára szervezte az Országos Könyvtári Napok keretében, 2022. október 8-a, szombat estére.
A remek hangulatú előadáson sok mindent megtudtunk nem csak az előadó zenei ízléséről, de arról is, hogyan lehet értelmezni a mai mainstream popslágereket a klasszikus zene eszközeinek segítségével.

Gergely valóban ízekre, elemekre szedte ezt a híres számot. Együtt igyekeztünk dallamokat találni, beszélgettünk Billie sajátos, intim hangulatot teremtő, suttogó, motyogó énekstílusáról. Arról, hogy tulajdonképpen ezt a számot testvérével, Finneas-szal a gyerekkori szobájukban hozták létre egy laptoppal és egyéb technikai eszközökkel, nem stúdióban.

Gergely különböző bejátszásokkal, zongorázással segített, hogy felfedezhessük a Bad guy harmóniavilágát Mozart zenéjében, vagy akár a blues dallamokban, illetve fordítva. Vagy abban, miként kapcsolódik a zene és a szöveg egymáshoz.

 

Többek között az is kiderült, hogy bár lassúnak hat a tempója, mégis gyorsnak számít ez a szám, egy bizonyos hang miatt.  Nem árulom el, mi az, inkább menjenek el, kedves Olvasóink Gergely előadásaira. Ugyanis Budapesten rendszeresen tart Dalszerelőműhely előadásokat nem csak kamaszoknak, de felnőtteknek is, ahol szerelt már szét Eminem számot, Dua Lipát és még sok mást. Ahogy hallottuk, még bőven van új dal a tarsolyában, reméljük mi is kapunk még belőle kóstolót.

Gűth Csilla