Peter Mayle: Huszonöt év Provence-ban - Elmélkedés múltról és jelenről

Peter Mayle: Huszonöt év Provence-ban - Elmélkedés múltról és jelenről

2020.06.03.

Peter Mayle brit író rendkívül olvasmányos, finom humorral teli könyveit Dél-Franciaországról sokan ismerik. Különösen Provence varázsolta el, megihlette szépségével és napsütésével, egyik kedvenc témája lett. A régióhoz kötődő regényeit nagy sikerrel megfilmesítették, így még nagyobb figyelem irányult műveire. A szerző utolsó könyve tisztelgés és emlékezés a felfedezett és megszeretett táj, az ott lakó emberek nyugodt és derűs életmódja iránt.

Mayle visszaemlékezését a kezdetektől követhetjük. A zord angol nyár elől menekültek el a La Manche csatornán át Angliából. Kalandos autóútjuk során eleredt az eső és egyre ismeretlenebb vidék felé autóztak. Tétováztak merre is utazzanak, Olaszország, Korzika? Végül eldöntötték: Franciaország kis titkos szegleteit szeretnék felfedezni. Eljutnak Provence-ba, ahol a táj bája megragadja képzeletüket. Azonnal megérzik, meglelték azt az idilli vidéket, ahol élni akarnak. Már huszonöt év köti őket ehhez a mesés francia tájhoz, amit dombtetőre épült apró falvak, festői szépségű falusi terek és templomok jellemeznek. Mára az otthonuk lett.

A hosszú évek alatt összegyűlt emlékek felvillantásaival betekintünk a kezdeti házkeresés nehézségeibe, az új életmód kihívásaiba, a nyelvtanulás rejtelmeibe. Megismerjük a vidéki élet lassú hétköznapjait, a jellegzetes termelői piacok dús kínálatát, a kedélyes kávéházi teraszok világát. Láthatjuk a nyáron sosem hiányzó háromlábú állványaik fölé hajló művészeket, a számtalan étel- és borfesztivál színes forgatagát és széles felhozatalát. Találkozhatunk szőlő- és olajfaligetekkel, dinnyeföldekkel, hatalmas levendulaligetekkel és gyönyörű pipacsmezőkkel. Természetesen az ínyencségek sem maradhatnak ki: a ritka és különleges szarvasgomba, a kifinomult rosé, a franciák nemzeti itala, a pastis. Életképek és hangulatok bemutatásának segítségével derülnek ki olyan apróságok a helyi emberekről, mint mi a franciák kedvenc beszédtémája; miért nem érnek oda időben soha; miért nem melegítik két kézzel a poharukat? Fény derül egy kivételes, ünnepi vacsorára az Élysée-palotában és egy megtisztelő kitüntetésre...

Peter Mayer könyve könnyed és szórakoztató. Bemutatja provence-i életük jellegzetes történéseit szellemesen és humorral árnyaltan, anekdotázva. A regény felébreszti a vágyat az olvasóban, hogy kiszabaduljon a mindennapok taposómalmából és elmenjen egy olyan mediterrán országba, ahol ragyogva süt a nap és senki nem rohan sehová. A szerző feleségének hangulatos fotói kiemelik és keretbe foglalják áhítatát a csodálatos francia életérzés iránt.

Kiadó: Partvonal
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2019

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>