Péntek Orsolya: Vénusz jegyében : Pécs regénye

Kep: 
Vénusz jegyében

Péntek Orsolya: Vénusz jegyében : Pécs regénye

Sopianae, ​Fünfkirchen, Quinque Ecclesiae, Pečuh, Pečuj, Pécs: soknevű, soknemzetiségű kultúrváros, amelyben kibogozhatatlanul keveredik a római alapítók, a középkori egyetemváros, valamint a törökök Iremjének – földi mennyországának – emlékezete a tizenkilencedik századi prosperáló polgárváros hagyatékával.

Pécset sokan jöttek meghódítani, de a város, amelyet a törökök szívrablónak mondanak a krónikáikban, szilárdan áll az alapítás óta a déli határvidéken. Régebbi, mint maga az ország.

Péntek Orsolya negyedik regényének hősei egykori városlakók: Ulpia Ruca kelta-római asszony és leszármazottai, az egyetemen tanító Galvano da Bologna, a Mátyással élet-halál harcot vívó Janus Pannonius püspök és az itt élő, csodatévő Idrísz baba, a bektasi szent. De felbukkannak az egykori pestiskórház szakácsnői és sírásói is. A Zsolnayak, az Angsterek és a szomorú huszadik század megannyi figurája a szerb megszállóktól az ’56-os forradalom után utóvédharcokat folytató mecseki láthatatlanokig.

A Vénusz jegyében – Pécs regénye: városregény. Hol Apuleius, hol a reneszánsz krónikák, hol a török útleírások és mesék nyelvén megszólaló történet, amelynek főszereplője az örökké változó, mégis minden időrétegét őrző, immár közel két évezredes város: Pécs.

A könyv itt érhető el könyvtárunkban.

 

Datum: 
2022.11.10. - 00:00 csütörtök