Pécsi, októberre tervezett koncertek ajánlója

2020.09.30. - 00:00 szerda

Októberi zenei programajánlónkat a Pannon Filharmonikusok, a Zenei Világnapon, október 1-jén, csütörtökön este 7-kor, a Kodály Központban sorra kerülő „A harmónia különbözősége” című hangversenyével kezdjük, melynek első felében a Gilbert Varga vezényelte pécsi zenekar Beethoven Op. 37-es c-moll zongoraversenyében működik közre, a szólista, kiváló Liszt-díjas zongoraművészünk, Balog József lesz, akinek káprázatos kvalitásait az évadnyitó hangversenyen Richard Strauss fiatalkori Burleszkjében csodálhattuk meg. A koncert második felében pedig Johannes Brahms Beethoven 9. szimfóniájához is kapcsolható Op. 68-as számú, 1. c-moll szimfóniáját vezényli majd a Pannon Filharmonikusok társ-vezetőkarmestere. Mi most Brahms 1. szimfóniáját ajánljuk meghallgatásra-tekintésre a Szegedi Szimfonikus zenekar Pál Tamás vezényelte koncertfelvételéről.

Október 3-án, szombaton délután fél 4-kor és 5-kor a Kodály Központ 103-as termében folytatódik a Pannon Filharmonikusok a 3–8 éves korosztály számára meghirdetett utánpótlás-nevelő Csigaház című sorozata. Az ezúttal is Csigabá és Csiganyó, azaz Kiss Szabolcs és Szendrői Zsuzsanna által moderált, „Ez elment vadászni...” című produkcióban a pécsi zenekar négy kürtöse, Borbíró Máté, Kreka László, Oláh Beáta és Varga Evelin ad elő kürtkvartettre írt műveket.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Ugyancsak október 3-án, szombaton, de már este 7-kor és a Kodály Központ Nagytermében lép fel Kern András Kossuth-díjas színművész, akinek idén 35 éve jelent meg első önálló nagylemeze, melynek ikonikus Lövölde tér című daláról vette címét a mostani pécsi koncert is, melyen Hernádi Judit és Heilig Gábor lesznek a vendégek.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Október 4-én, vasárnap este 6-kor a Kodály Központban kerül sor a Radóczy Jusztina vezette Dzsászti Énekstúdió mentoráltjainak „Befutók - Fiatal tehetségek könnyűzenei koncertjére”, melyen a másfél tucat kiváló énekes partnerei olyan kiválóságok lesznek, mint a tavalyi Koncz János hegedűversenyt megnyerő Wunderlich Márton, a Leöwey Vegyeskar, valamint a Band On Da Moon és az Overjoyed Taste zenekarok.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Október 6-án, kedden, délután 4-kor a Kodály Központ 103-as konferenciatermében kerül sor a Pannon Filharmonikusok által a 3 éves kor alattiaknak indított Babzsák utánpótlás-nevelő koncertsorozatának újabb programjára, melyen a Herczeg Nóra, Vass Ágnes, Németh-Tóth Tímea, Misányi Gabriella alkotta Buborék Kvartett – Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta közreműködésével – Mozart Kv. 156-os sorszámú G-dúr vonósnégyesét adja elő.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Október 7-től 9-ig a PTE MK Zeneművészeti Intézet a Zsolnay Negyedben található Liszt Ferenc Hangversenytermében különleges szakmai koncerteknek lehetnek fül- és szemtanúi a pécsi zenebarátok, akik elsőként október 7-én, szerdán, este 7-kor egy kiváló holland fuvolaművészt, Thies Roordát aki hazája kortárs szerzői mellett egy Arthur Honegger darabot is előad Huszics Ibolya zongoraművész közreműködésével.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Másnap, október 8-án, csütörtökön este 7-től a tavaly elhunyt Kocsár Miklós (1933-2019) tiszteletére rendeznek emlékestet műveiből, az intézet művésztanárainak és növendékeinek közreműködésével, ugyancsak a Liszt Teremben.(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Október 9-én, pénteken este 7-kor a Liszt Teremben a legkiválóbbnak tartott magyar csembalóművész, Dobozy Borbála ad szólóestet, többek között Benda, Haydn és Bach művekből, melyhez mi most Bach Goldberg variációinak varázslatos előadását ajánljuk meghallgatásra.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Október 10-én, szombaton, este 6-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Pannonicum bérleti és egyben a Kodály bérletesek számára pótló hangversenyre.
A Gilbert Varga vezényelte koncert első felében Bartók Béla fiatalkori Román táncát és halála előtt komponált 3. zongoraversenyét hallhatja a pécsi közönség, utóbbit világhírű zongoraművészünk, Ránki Dezső szólójával.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

A koncert második felében Maurice Ravel Lúdanyó meséit és Igor Stravinsky A tűzmadár című szvitjeit hallhatjuk majd Gilbert Varga vezényletével, melyhez mi most az utóbbi, Vass András vezényelte, 6 évvel ezelőtti, Kodály Központbeli előadását ajánljuk meghallgatásra-tekintésre.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Október 12-én, hétfőn, este 7-kor a Kodály Központban lép fel az egyik legkedveltebb magyar énekesnő, Rúzsa Magdi, aki régi és új dalaiból álló „Ég és Föld” című koncertjére állandó, Závodi Gábor billentyűsből, Sántha Gábor és Kozma Norbert gitárosokból, Hoffer Péter dobosból és Kovács Barnabás basszusgitárosból álló csapatával érkezik, akik azonban vadonatúj hangszereléssel rukkolnak elő Pécsett.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Október 15-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központ Kocsis Zoltánról elnevezett Termében folytatódik a Pannon Filharmonikusok Művészbejáró című kamarazenei sorozata, melyben ezúttal egészen különleges remekművek kaptak helyet. A Deák Márta koncertmester vezette csapat először Sosztakovics két hegedűre és zongorára írt 5 darabját adja elő, majd Beethoven Esz-dúr szeptettjének 1. tételét, mely után Rachmanyinov „Elégikus” triója szól, végül pedig Sosztakovics „a háború és a fasizmus áldozatainak” ajánlott 8. vonósnégyese hangzik fel.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

S bármily hihetetlen, de az előre jelzett program nem-egyeztetése következtében, pontosan ugyanebben az időben és mindössze 30-50 méter távolságban, azaz október 15-én, csütörtökön, este 7-kor a Kodály Központ Nagytermében kerül sor a Filharmónia Magyarország Mester-bérletének következő hangversenyére, melyen a világ legjobbjai között jegyzett, Budapesti Fesztiválzenekar lép fel egy a bécsi klasszikusokból álló, illetve köréjük épített programmal. A Pécsett is rendkívül népszerű Takács–Nagy Gábor vezényletével Haydn korai, No. 18-as G-dúr és No. 44-es e-moll „Gyász” szimfóniája keretezi a „Vihar és vágy” tematika köré épülő programot, melyben Mozart Az álruhás kertészlány című operájának nyitánya és Carl Maria von Weber F-dúr fagottversenye kapott még helyet, utóbbi Gordon Fantini fagottművész szólójával. Mi most egy fagottos hölgy, Isabela Musial és a London City Orchestra, Pablo Urbina vezényelte 2017-es felvételét ajánljuk.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Október 19-én, hétfőn este 7-kor a Magyar dal napja címmel rendeznek koncertet a PTE MK Zeneművészeti Intézete – a Zsolnay Negyedben található – Liszt Ferenc Hangversenytermében. A közreműködők, Wiedemann Bernadett Liszt-díjas operaénekes, Tatai Nóra énekművész, és Papp Viktor tenorista, valamint Nagy Márta zongoraművész. Mi most Tatai Nóra és a korábban Pécsett az egyetemen végzett Breinich Beáta előadásában Delibes Lakmé című operájának kettősét ajánljuk meghallgatásra-tekintésre, Szabó Ferenc János zongorakíséretével augusztus végi koncertről.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Október 19-én, hétfőn este 7-kor a Kodály Központban a magyar könnyűzenei dalköltészet ikonikus nagy alakja és állócsillaga, Koncz Zsuzsa lép fel a tavaly megjelent „Így volt szép” című  dupla életmű-válogatás albumának legszebb dalaiból énekel a pécsi közönségnek.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Október 22-én, csütörtökön este 7-kor kerül sor a Pannon Filharmonikusok június 4-ére tervezett Trianon centenáriumára emlékező hangversenyének pótlására némileg megváltoztatott programmal. A Bogányi Tibor által vezényelendő koncertet Beethoven Fidelio operájának, legnépszerűbb nyitánya, az önálló koncertszámként is gyakran játszott 3. Leonóra nyitány nyitja.
Ezután következik, a „Lenni vagy nem” című kantáta Trianon 100. évfordulójára, Visky András szövegére, mely Gyöngyösi Levente újabb, a Pannon Filharmonikusok által bemutatásra kerülő kompozíciója. A szólisták Váradi Marianna, Wiedemann Bernadett, Brickner Szabolcs és Cser Krisztián, közreműködik a Budapesti Stúdió Kórus (karigazgató: Strausz Kálmán) és a Honvéd Férfikar (karig.: Riderauer Richárd). Az ősbemutató után a koncert második felét egy nagyon érdekes és izgalmas „kakukktojás” nyitja: Darius Milhaud francia zeneszerző A világ teremtése című dzsesszbalettje. Mely ugyan szenzációs zene, de 1923-as, Trianonhoz való időbeli közelsége ellenére is nagyon messze van a koncert egészének drámai-gyászos-hősi karakterétől. Ezt viszont remekül összegezheti a koncertzáró, szűk negyedórányi Liszt szimfonikus költemény a Prometheus, mely a tüzet az emberek közé hozó ókori hős alakjával jóval közelebb állhat Trianonhoz, még akkor is ha ez a „szabadság szimbolikájú” tűz-motívum sem a legtökéletesebb választás. Mondjuk, ha már Liszt, akkor a ritkán játszott Hungária mind zeneileg, de címében végképp inkább kínálná a telitalálat-érzés lehetőségét zárásul. Mi most egy külföldi Liszt Prometheussal ajánljuk a koncertet.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Nemzeti ünnepünkön, Október 23-án, pénteken, este 7-kor a Kodály Központban kerül sor az egy évtizede életre hívott „Rendhagyó Prímástalálkozó” újabb pécsi fellépésére, mely a népzene, a dzsessz, a rock és a klasszikus zene területéről érkező zenészek szupercsapata. A zenekar tagja az egyedülálló stílusban hegedülő Vizeli Balázs, Balogh Kálmán cimbalmos, Gombai Tamás hegedűs,
Doór Róbert nagybőgős, Bede Péter szaxofonos, Pál István Szalonna hegedűs, Mester László brácsás, a „koncertmester” pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő hegedűs, Lakatos Róbert. A Prímástalálkozó két kiváló énekesnője Herczku Ágnes és Korpás Éva.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Október 27-én, kedden este 7-kor a Kodály Központban egy különleges, a magyar folklór és a flamenco ötvözetéből létrehozott összművészeti előadásra kerül sor „Folkamenco – Rítus, Ritmus, Szenvedély” címmel. Az esten Alicia Carrasco spanyol flamenco énekes, Julio Ruiz flamenco táncos, valamint két flamenco gitáros, a lengyel Andrzej Lewocki és a perui-magyar Alex Torres, továbbá Eredics–Fekete Zsuzsanna és Kovács Anti énekes és Kovács Máté ütőhangszeres, rajtuk kívül pedig kiváló magyar flamenco és néptáncosok vesznek részt.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Október 29-én, csütörtökön, este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok az elhunytak emlékének szentelt hangversenyére. A Bogányi Tibor által vezényelt koncerten elsőként Klemens Vereno, 1957-ben született osztrák zeneszerző Mozart metamorfózisok zenekarra című műve hangzik fel, majd ezt követően Mozart örökbecsű, életműzáró alkotása a Rekviem, melyet befejezetlensége ellenére, sokan – joggal! – Mozart saját gyászmiséjének tekintenek. Az énekes szólisták Zemlényi Eszter szoprán, Megyesi Schwartz Lúcia mezzoszoprán, Megyesi Zoltán tenor, Cser Krisztián basszus, közreműködik a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa, karigazgató Dobos László és Vass András. Mi most a Francia Rádió Ének- és Zenekarának James Gaffigan vezényelte 2017-es koncertfelvételét látjuk-halljuk.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Végezetül álljon itt a pécsi könnyűzenei játszóhelyek „lapzártánk” előtt érvényes októberi koncertjeinek ajánlója, kezdjük a Király utca 64 alatti Szabadkikötővel, ahol október 17-én, pénteken két együttes, az energikus progresszív rockzenét játszó Royal Freak Out és a cinematikus pszichedelikus zenét játszó Szónok lép fel és közönség elé.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Zárásul pedig válogassunk a Pécsi Est Café igen színes kínálatából, melyet október 2-án, pénteken az immár hetedik Liz Fesztivál programja kezdődik este fél 8-tól a Don Gatto zenekar és további öt remek banda közreműködésével. Október 10-én, szombaton este 9-től Kapitány Máté és Lil Frakk koncertjére kerül sor, akiknek vendége a Ress lesz. Október 16-án, pénteken 9-től a székesfehérvári beat, rock, pop, soul zenét játszó, öt fiú és egy lány alkotta Blahalouisiana együttes lép fel a Pécsi Est Caféban, akiknek vendége a Chain Bridge Pop lesz. Másnap október 17-én, szombaton este 8-tól a pécsi kötődésű rocklegenda, Rudán Joe együttese lép fel, akiknek vendége a Velorex GTI zenekar lesz. Október 23-án, pénteken este 9-től a 2009-ben alakult hiphop csapat a Sör És Fű (röviden SÉF) lép fel a Pécsi Est Caféban, ahol egy héttel később, október 30-án este 9-től a retro rockslágereket is játszó  Zorall együttes játszik, akiknek vendége a Méri Huána lesz.
Mi most Rudán Joe az M2 Petőfi TV-n adott akusztik koncertjével ajánljuk a Pécsi Est Café programját, remélve, hogy az októberi ajánlóban szereplő koncertek mind megvalósulnak majd.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Fotó: Internet

Kovács Attila
                Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő