PÉCSI KONCERTAJÁNLÓ (ÁPRILIS 1.)

2021.03.31. szerda (Egész nap)

A nagyon kevés áprilisi pécsi koncert közül, ami jelenleg biztosnak tűnik, az az április 1-én, csütörtökön este 7-től a Kodály Központban sorra kerülő, Az én békém öröme című, húsvét nagycsütörtöki koncert, melyet a Pannon Filharmonikusok, a Filharmónia Magyarország és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös rendezésében követhetünk nyomon élő online közvetítés, streaming keretében. A különleges, félig oratórikus koncerten két ritkaságnak számító, énekszólós művet, Telemann és Händel egy-egy alkotását, és Mozart utolsó előtti-előtti szimfóniáját hallhatjuk.
A barokk zene egyik, Bach és Händel mellett legjelentősebb alakja, a két kortársának életművével együttesen megegyező számú, mintegy másfélezer művet alkotó Georg Philipp Telemann (1681-1767) Ich weiss, dass mein Erlőser lebt (Tudom, hogy Megváltóm él) kezdetű, mintegy negyedórányi szólókantátájában Megyesi Zoltán, a Magyar Állami Operaház kiváló, a pécsi oratóriuméletben ismert tenoristája működik közre.


(a videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Az előző címmel Händel Messiásából is jól ismert, ezúttal Telemann zenéjével hallható mű után Georg Friedrich Händel (1685-1759) Csillapodjatok szelek (Silete venti) című, mintegy 25 perces szólómotettája hangzik fel a kiváló olasz szoprán, Giulia Bolcato közreműködésével.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

A koncert hátralévő részében az estet dirigáló Vass András vezényletével Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) egyik népszerű szimfóniája hangzik fel.

Az 1788 nyarán komponált három „Nagy” szimfónia közül a ciklust nyitó fenséges Esz-dúrt hallgathatjuk majd, melyet most Leonard Bernstein vezényel a Bécsi Filharmonikusok élén.

Egyelőre ennyi, amit biztosan tudhatunk.

Fotó: Internet

                            Kovács Attila
                Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő