A Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekar diadalmas „menetelése” Európa Kulturális Fővárosában

2019-ben a bulgáriai Plovdiv és a dél-olaszországi Matera városa Európa Kulturális Fővárosa. Ez utóbbi, 60 ezer lakosú városka nevezetessége a Sassi di Matera, a történelmi központot alkotó barlanglakásokból álló negyedek komplexuma, amely 1993 óta az UNESCO Világörökségének részét képezi. A már az őskorban lakott barlanglakásokban – melyek száma több mint négyezer – még az 1950-es években is éltek emberek áram és víz nélkül, rettenetes higiéniai körülmények között, s ez volt Olaszország egyik legnagyobb nyomornegyede, melyet még az évtized során a lakosság az új városnegyedekbe történt áttelepítésével szüntettek meg, illetve alakítottak át.

Matera régészeti, vallási és egyéb kulturális értékei között több kulturális fesztivált is ott találunk: az egyiket egy helyi zeneszerzőről, Egidio Romualdo Duniról neveztek el, egyet a Női Írók Fesztiváljának neveznek, de van Jazz fesztivál és van egy a Murgia Materana regionális Park által rendezett „park fesztivál” is.

kep3

Az idei, Plovdivval közös Európai Kulturális Fővárosi évben 2019. január 19-én Materában került sor az Open the Future (Nyisd meg a jövőt!) című, december 20-ig tartó, mintegy 330 programból álló sorozat ünnepélyes megnyitójára, melyet az olasz televízió, a RAI 1 élő, egyenes adásban közvetített, s az internetes médiában is követhető volt.

„Európainak lenni a nemzeti identitás részét képzi, és éppen a kultúra az, ami szoros kapocsként köti egymással össze az európaiakat” – hangsúlyozta január 19-én este a megnyitón az olasz államfő, Sergio Mattarella. A megnyitón szintén felszólaló Giuseppe Conte olasz miniszterelnök arról beszélt, hogy Materával Olaszország és egyben Európa déli térsége akar megújulni.

kep4

Az olasz kisváros azzal az ötlettel állt elő, hogy Európa korábbi kulturális fővárosai mind képviseltessék magukat, így Pécs is, ahonnét a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekar került meghívásra, mivel a házigazdák kifejezetten kérték, hogy lehetőleg fúvószenekar legyen, s a németországi központból dr. Lakner Tamást keresték meg, aki a pécsi urános zenekart ajánlotta.

kep5

Az idén 62 éves zenekar 1979-es finnországi turnéja óta 40 év után ült ismét repülőre, hogy visszatérjen Olaszországba, ahol 13 éve szerepeltek utoljára. Róma és a szállást biztosító Nova Siri után szombaton léptek fel először a pécsi muzsikusok, karnagyuk, Kerekes Csaba vezényletével. Amint a karnagy úrtól megtudtam, a sok fiatal és örökifjú muzsikussal kiálló együttes derekasan helytállt, hiszen háromszor is részt vettek úgynevezett menetzenén és szabadtéri koncerten Materán, ahova összesen 20 hazai és 19 külföldi együttes érkezett, többek között finn, lengyel, német, bolgár, holland, görög, horvát, ír, szlovák, francia és török zenekarok pontosan 2019 (!) muzsikussal.

kep5

A Giovanni Pompeo karnagy vezényletével, egy több száz fős zenekar részeként előadott, „Európa Himnusz”, Beethoven Örömódája mellett a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekar Kerekes Csaba vezényletével ifjabb Johann Strauss Éljen a magyar! című gyorspolkáját és idősebb Johann Strauss Radetzky indulóját is előadta, és a Nova Siri testvérzenekarral közösen 20-án vasárnap egy 40 perces térzenét is adtak. Mindegyiket hatalmas siker és a közönség lelkes tapsa követte.

Amint az útról folyamatosan tudósító dr. Szántó Viktória beszámolóiból is tudhatjuk, a pécsi zenekart mindenhol nagyon kedvesen, szívélyesen fogadták az olasz házigazdák, akik jófajta olasz itókákkal, étkekkel, s egészen finom házi süteményekkel vendégelték meg őket, de szállt konfetti eső is a muzsikusokra, akik a nyitónap fúvószenekari ceremóniáját nyitották, melyet a RAI 1 is élőben közvetített. „Jó érzés volt ennyi mosolygó embert látni, látni, ahogy nekünk is örülnek és megköszönik, hogy messziről jöttünk azért, hogy velük ünnepelhessünk”- írta az út krónikása.

Mi most a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekar szereplésével induló fúvószenekari programot és az esti hivatalos nyitóceremóniát ajánljuk megtekintésre-hallgatásra, elsőként pedig a résztvevők előzetes köszöntő szignálját. A zenekar olaszul megszólaló klarinétosa Nyaka Diána volt.

 

https://www.facebook.com/MateraBasilicata2019/videos/397743520964123/

 

https://www.facebook.com/MateraBasilicata2019/videos/1977281685902179/