Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Szakács Eszterrel

Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Szakács Eszterrel

Bár a koronavírus járvány miatt a 91. Ünnepi Könyvhetet elhalasztják, a Csorba Győző Könyvtár rendhagyó módon az elmaradt rendezvény alkalmából szeretné megismertetni olvasóival azokat a pécsi kötődésű írókat, akiknek 2019-ben megjelent vagy a közeljövőben jelenik meg új kötete.

Szakács Eszter költő, író, és partner intézményünk, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont könyvtárosa. Korábban verseket, majd mesekönyveket, az utóbbi időben pedig ifjúsági fantasy regényeket ír. 2020-ban készült el a Grifflovasok-trilógiája befejező részével, amely A nulladik zsebuniverzum címet kapta.

Kedvenc könyv/író/zene/műfaj:

Nincs olyan, hogy abszolút kedvenc, idővel mindig más és más írók és könyvek kerülnek a fókuszba. Mivel jelenleg az ifjúsági irodalom köt le, és a fantasy műfaját nagyon szeretem, elsősorban az ilyen jellegű könyveket figyelem. Nagyon kedvelem például Christelle Dabos A tükörjáró című tetralógiáját, vagy Jessica Townsendtől a Nevermoor-sorozatot, mindkettő minőségi YA irodalom a maga módján. Ha mindenképpen kellene kedvenc írót mondani, a kábé húsz éve reneszánszát élő  Jane Austent említeném, akit én már azelőtt szerettem, hogy divatossá vált volna, többször olvastam minden regényét. Költők közül Pilinszky, Nemes Nagy, Borges és Szymborska verseit szeretem a legjobban, de ők persze csak a jéghegy csúcsa, már klasszikusak, képtelenség lenne felsorolni az elmúlt harminc-negyven évben a rám nagy hatást tett költők sorát.  Zenét akkoriban hallgattam sokat, amikor még verseket írtam, a Madredeus együttes vagy Michael Nyman filmzenéi mindig inspirálóan hatottak rám.

Idén a járványhelyzet miatt az Ünnepi Könyvhét elmarad. Mit jelent az Ön számára ez a rendezvénysorozat?

Mivel én csak akkor utazom fel Pestre a Könyvhétre, ha éppen akkor jelenik meg könyvem, túl sokszor nem fordultam meg a fesztiválon, de mindig jólesett a személyes találkozó az olvasóimmal. Idén is Könyvhétre lett időzítve az új regényem megjelenése, így a könyvbemutató elmaradása személyesen is érintett.

Hogyan hatott a munkájára a „karantén”?

Az írói munkámra nem volt különösebb hatása, mivel az írás köztudattan magányos tevékenység. Könyvtárosként a home office viszont újdonság volt, miután belerázódtam, élveztem a nagyobb fokú nyugalmat a munka során.

2020-ban jelent meg A nulladik zsebuniverzum című kötete, amely a  Grifflovasok-trilógia befejező része. Ha jellemeznie kellene három szóval a könyvet, mik lennének azok?

Izgalom, érzelem, humor.

Milyen könyveket olvasott, sorozatokat, filmeket, online programokat követett a „karanténban”?

Kikapcsolódási céllal különféle fantasykat és sci-fiket olvastam, valamint elkezdtem jegyzetelni a következő regényemhez az ókori Egyiptomról szóló művelődéstörténeti munkákat. Sorozatokat is szívesen nézek, láttam többek között a Devs című sorozatot, és nemrég kezdtem el a Westworld legújabb évadát, mindkettő a science fiction műfajába tartozik.

Mi az, amit szívesen megtartana a járványhelyzet elmúltával?

A home office lehetőségét alkalmanként.

Lassan a könyvtárak is nyitnak. Mit ajánl az olvasóknak a nyárra?

Ha szereti a fantasztikus műfajokat, mindenképpen a figyelmébe ajánlanám Moskát Anita Horgonyhely című regényét, valamint Adrian Tchaikovskytól Az idő gyermekeit. A maga módján mindkettő magával ragadó és gondolatébresztő mű.

Szakács Eszter könyveinek elérhetőségéről az online katalógusból tájékozódhat  >>>

A sorozatot szerkeszti: Fischer Margit, Pajor Zsófia