Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Milbacher Róberttel

Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Milbacher Róberttel

Bár a koronavírus járvány miatt a 91. Ünnepi Könyvhetet elhalasztják, a Csorba Győző Könyvtár rendhagyó módon az elmaradt rendezvény alkalmából szeretné megismertetni olvasóival azokat a pécsi kötődésű írókat, akiknek 2019-ben megjelent vagy a közeljövőben jelenik meg új kötete.

Dr. Milbacher Róbert író, irodalomtörténész, a Pécsi Tudományegyetem BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének egyetemi docense. Szűz Mária jegyese című kötetével 2016-ban elnyerte a legjobb első prózakötetesének járó Margó-díjat.

Kedvenc könyv/író/zene/műfaj:

Sok kedvenc íróm van, inkább azt tudom, hogy mi az, amit többször olvastam, vagy biztosan tudom, hogy újra fogom olvasni. A karantén alatt különben újraolvastam néhányat közülük, pl. a A Mester és Margaritát, aminél tökéletesebb szerkezetű regényt nem ismerek. Életkoronként rendszeresen újra elolvasom A varázshegyet gimnazista korom óta, de pl. a nagy élményemet, Dosztojevszkijt még nem mertem elővenni. Főleg barokk zenét hallgatok minden hozzáértés nélkül barátaim hatására, illetve beleöregedtem a jazzbe, de annyira nem értek hozzá, hogy még sznob sem tudok lenni e téren. (Nem tudok neveket stb.) Kedvenc régizenészem Jordi Savall, jó volna hallani itt a Kodály Központban is.

Idén a járványhelyzet miatt az Ünnepi Könyvhét elmarad. Mit jelent az Ön számára ez a rendezvénysorozat?

Nyilván mint könyvvel foglalkozó embernek mindig is fontos volt, szeretek a standok közt bóklászni, ha nincs is pénzem annyit vásárolni, amennyit szeretnék. (Ezért ért sokként, hogy Pécsett egy ideje nyoma sincs a könyvvásárnak, ami egy ilyen kulturális tőkével rendelkező városban egészen fölfoghatatlan.) Mióta megjelentek regényeim, új jelentéssel telítődött a könyvhét, hiszen alkalom a bemutatkozásra. Most, hogy elmarad személyesen is rosszul érint, mert mostanra volt beütemezve új regényem megjelenése, ami így őszre tolódott.

Hogyan hatott a munkájára a „karantén”?

A tanítás, amit eléggé szeretek, nem volt ugyanolyan digitálisan, szeretem a személyes részvételt az órákon. Amúgy befejeztem egy meseregényemet, illetve vállaltam, hogy szerzői oldalamon a karantén alatt naponta írok egy-egy népszerűsítő cikket oktatási célból. Azt nagyon élveztem. A végére azon kaptam magam, hogy megírtam egy népszerűsítő könyv kétharmadát.

Az ősszel megjelenő könyvének a címe Angyali üdvözletek. Ha jellemeznie kellene három szóval a könyvet, mik lennének azok?

Az új könyvemmel kapcsolatos három szó: eretnekség, apokrif, Keresztelő János.

Milyen könyveket olvasott, sorozatokat, filmeket, online programokat követett a „karanténban”?

Irodalmi beszélgetéseket követtem a Facebookon, megpróbáltam kinézni a Netflix összes sorozatát. (A Peaky Blinderst mindenkinek ajánlom.) Olvastam Austert, Tokarczukot, Terézia Morát, több magyart is köztük Babarczy Eszter, Barnás Ferenc új könyvét.

Mi az, amit szívesen megtartana a járványhelyzet elmúltával?

Mivel az én életformám általában nem sokban különbözik a karantén alattitól – nyilván a szabadság tudata, a személyes találkozások lehetősége hiányzik –, ezért a „lassú életre” való törekvést megtartanám. Kiderült: tényleg nincsen hová sietni.

Lassan a könyvtárak is nyitnak. Mit ajánl az olvasóknak a nyárra?

Olvassák el Láng Zsolt Bolyai c. Libri-díjas regényét, régen olvastam ilyen jó magyar prózát.

Milbacher Róbert könyveinek elérhetőségéről az online katalógusból tájékozódhat  >>>

A sorozatot szerkeszti: Fischer Margit, Pajor Zsófia