Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Meliorisz Bélával

Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Meliorisz Bélával

Bár a koronavírus járvány miatt a 91. Ünnepi Könyvhetet elhalasztják, a Csorba Győző Könyvtár rendhagyó módon az elmaradt rendezvény alkalmából szeretné megismertetni olvasóival azokat a pécsi kötődésű írókat, akiknek 2019-ben megjelent vagy a közeljövőben jelenik meg új kötete.

Meliorisz Béla költő, több mint 30 évig a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium magyartanára.  Makárhegyi versek című művét "a legszebb pécsi költeménynek" választották 2010-ben.

Kedvenc könyv/író/zene/műfaj:

Isteni színjátékUtazások a vörös postakocsinPacsirtaLotte WeimarbanMicimackóZsivago doktorA világítótoronyVergilius halála, s tudnám még folytatni;

G. Apollinaire, R. M. Rilke, D. Thomas, Kassák L. József A., Pilinszky J., V. Popa, Karinthy F., Mándy I., R. Walser, F.C. Fitzgerald,  R. Carver, V. Havel, Esterházy P., de nem sorolom tovább, mert ez egy miniinterjú;

L. Janáček, G. Mahler, Bartók B., Beatles, I. Hajek, Szélkiáltó, Ostinato;

és nem vagyok elkötelezve egyetlen műfaj mellett sem.

Idén a járványhelyzet miatt az Ünnepi Könyvhét elmarad. Mit jelent az Ön számára ez a rendezvénysorozat?

Régebben a tájékozódás, a kíváncsiság kielégítésének, a ma digitális világában pedig már inkább a szerzőkkel való személyes találkozások lehetőségét.

Hogyan hatott a munkájára a „karantén”?

Lényegesen nem befolyásolta a munkámat, de nem szerettem volna még remetébb lenni; nyugtalanított, zavart, hogy nem mászkálhattam bármikor kedvemre, s hogy le kellett mondanom a tervezett utazásaimról is.

Vagyunk örökké címmel a Jelenkor Kiadónál jelent meg legújabb verseskötete. Ha jellemeznie kellene három szóval a kötetet, mik lennének azok?

Ezt én inkább a kedves olvasóimra bíznám, de ha mégis muszáj, akkor: tenger, mulandóság, remény vagy: játék, számvetés, vágy.

Milyen könyveket olvasott, sorozatokat, filmeket, online programokat követett a „karanténban”?

A rendhagyó hetekben is „csak”, de szerencsére jókat olvastam, ezek közül említek néhányat: Ž. Inovecká Vidám főzőiskola, Y. N. Harari 21 lecke a 21. századra,  V. Aiolli Én és a bátyám, J. Ferrari Intelem Róma bukásáról, L. Ulickaja A lélek testéről, Barabási Albert-László A képlet, Csősz Sándor A földi idegenek, R. Walser A mindenes, S. Heaney Hűlt hely, A. B. Jehosua Az ötödik évszak.

Mi az, amit szívesen megtartana a járványhelyzet elmúltával?

A „konyhaművészeti” kísérletező kedvemet.

Lassan a könyvtárak is nyitnak. Mit ajánl az olvasóknak a nyárra?

A bezártságban általam olvasottakat mindenképpen jó szívvel, s még: J. Portante Mrs. Haroy, avagy a bálna emlékezete, S. Parulskis Mormogó fal és G. Swift Anyák napi kimenő c. regényét, K. Ishiguro  Noktürnök, O. Tokarczuk Bizarr történetek  és Marafkó László Ágyékkötény c. elbeszélés-kötetét, a Csokifalók c. kortárs cseh drámakötetet, s Villányi László Mindenek előtt c. verseskötetét.

Meliorisz Béla könyveinek elérhetőségéről az online katalógusból tájékozódhat  >>>

A sorozatot szerkeszti: Fischer Margit, Pajor Zsófia