Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Méhes Károllyal

Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Méhes Károllyal

Bár a koronavírus járvány miatt a 91. Ünnepi Könyvhetet elhalasztják, a Csorba Győző Könyvtár rendhagyó módon az elmaradt rendezvény alkalmából szeretné megismertetni olvasóival azokat a pécsi kötődésű írókat, akiknek 2019-ben megjelent vagy a közeljövőben jelenik meg új kötete.

Méhes Károly költő, író, újságíró. Költőként indult, majd később novellákat, elbeszéléseket, regényeket, színdarabot és mesekönyvet is írt. Radnóti- és Déry-díjas. 2007 óta alapítóként a Pécsi Íróprogramot vezeti és szervezi.

Kedvenc könyv/író/zene/műfaj:

Hú, ennél nehezebb kérdés nincs is. Teljesen kiragadott alapon: Ottlik Iskola a határon, Kosztolányi novellák; bécsi klasszika és ennél fogva a HaydnMozartBeethoven - de annyi minden még!

Idén a járványhelyzet miatt az Ünnepi Könyvhét elmarad. Mit jelent az Ön számára ez a rendezvénysorozat?

Nagyon sokat és nagyon fájó, hogy ez is elmarad. 1985-ben jártam először a budapesti, Vörösmarty téri könvvhéten, akkor már itt-ott megjelentek a verseim, és élveztem azt a közeget, ahol egyik sarokban Vas István dedikált, a másikban Csoóri Sándor, a harmadikban Csorba Győző. Szerencsére az utóbbi év(tizedekben...) több könyvheti kötetem is volt, úgyhogy magam is élvezhettem ezt a forgatagot, a szerzőtársakkal, kiadókkal és barátokkal való nagyon intenzív találkozást. Hiányzik az idei év programjából - reméljük, annak nagyobb lendülettel és örömmel vethetjük majd bele magunkat jövőre!

Hogyan hatott a munkájára a „karantén”?

Azt kell mondjam, nagyon jól. Rengeteg olyan dolgot elvégeztem, ami rég váratott magára, például nagyapám és édesapám levelezéseinek, fotós anyagainak rendszerezését, szkennelését, egyéb fényképek raktározását, sok ilyesmit. És ezek sokszor, meg maga a helyzet is, persze, bizonyos értelemben ihlető erővel bírt, úgyhogy elég sok verset és néhány novellát írtam az utóbbi három hónapban.

A tavalyi évben jelent meg Száguldó magyarok - Legendás pilótatörténetek címmel életrajzi és autósport-történeti könyve, amely négy magyar versenyző életét-sorsát mutatja be. Ha jellemeznie kellene három szóval, mik lennének azok?

Sztorizós - olvasmányos - különleges.

Milyen könyveket olvasott, sorozatokat, filmeket, online programokat követett a „karanténban”?

Természetesen, többet ült az ember tévé előtt, mint máskor, vagy mint egészséges... Megnéztük a Unortodox és a Korona c. sorozatokat, de egy sereg olyan filmet is, amiket moziban annak idején nem sikerült, vagy például most volt idő ismétlésekre is, olyasmiket újranézni, ami korábban nagyon tetszett, mint Az állampolgár c. magyar opusz, mindenkinek ajánlom. Könyvek terén a sok minden közül: Bereményi Magyar Copperfield-je, Izsó Zita versei, Robert Seethaler A trafikos, Sarkadi Imre regényei.

Mi az, amit szívesen megtartana a járványhelyzet elmúltával?

A lassúságot.

Lassan a könyvtárak is nyitnak. Mit ajánl az olvasóknak a nyárra?

Ez sem könnyű feladat! Ha nem olvasták még, akkor amolyan klasszikusként Pap Károly Azarel c. regényét, a kortársak közül Csabai László A vidék lelke c. művét. És persze ajánlom magamat. 

Méhes Károly könyveinek elérhetőségéről az online katalógusból tájékozódhat  >>>

A sorozatot szerkeszti: Fischer Margit, Pajor Zsófia