Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Kiss Tibor Noéval

Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Kiss Tibor Noéval

Bár a koronavírus járvány miatt a 91. Ünnepi Könyvhetet elhalasztják, a Csorba Győző Könyvtár rendhagyó módon az elmaradt rendezvény alkalmából szeretné megismertetni olvasóival azokat a pécsi kötődésű írókat, akiknek 2019-ben megjelent vagy a közeljövőben jelenik meg új kötete.

Kiss Tibor Noé író, újságíró, szerkesztő.  2020-ban megkapta a Hazai Attila Irodalmi Díjat. A díjat olyan írónak ítéli a szakmai zsűri, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

Kedvenc könyv/író/zene/műfaj:

Bodor Ádám: Sinistra körzet. Kafka. Raymond Carver. Amerikai és német próza. Szvoren Edina. Simenon és Maigret. A zenében minden, ami radikális: electroclash, sludge metál, dreampop.

Idén a járványhelyzet miatt az Ünnepi Könyvhét elmarad. Mit jelent az Ön számára ez a rendezvénysorozat?

Számomra a könyvhét a Vörösmarty tér. Pavilonok, platánok, nyüzsgés, ami olyankor jólesik. Közösségi ember vagyok, és a könyvhét mindig jó alkalmat jelentett arra, hogy a budapesti barátaimmal találkozzak, és kicsit megismerkedjek a frissen megjelent könyvekkel.

Hogyan hatott a munkájára a „karantén”?

Jótékonyan. Lassan haladtam az ősszel megjelenő regényem befejezésével, és most kifejezetten jót tett, hogy nem nagyon lehetett kimozdulni itthonról. Ráadásul idén tavasszal indítottam el a saját személyes honlapomat, három-négy hétig azzal „éjszakáztunk”.

2020-ban jelenik meg az új könyve. Ha jellemeznie kellene három szóval, mik lennének azok?

Távolság, zaj, szerelem.

Milyen könyveket olvasott, sorozatokat, filmeket, online programokat követett a „karanténban”?

Miközben félig-meddig belebolondultam a saját regényem szövevényeibe, szinte non-stop dark ambient-zenéket hallgattam. A szláv vonalról: az orosz Creation VI és a szlovák Keosz lemezeit (Beringia, ill. AVA). Különböző okokból újraolvastam néhány könyvet az útleírások sorozatból (főleg az Amazonas-vidékén élő indiánokról), illetve Németh Gábortól az Egy mormota nyarát. Belefutottam Szendi Nóra regényébe (Természetes lustaság). A fárasztó agymunka mellett kifejezetten jól esett krimiket nézni a tévében, a Derrick lassúsága nagyon bejött, az érzékeny társadalomábrázolása pedig meglepett, gyerekkoromból csak arra emlékeztem ebből a sorozatból, hogy Derrick és Harry milyen klassz BMW-vel jár, meg hogy mindig előkerül egy pisztoly, ami akkoriban nagyon félelmetesnek tűnt.

Mi az, amit szívesen megtartana a járványhelyzet elmúltával?

Hogy kevesen vannak az utcákon. És a csendet. Reménykedem abban, hogy a járványhelyzet után is tovább erősödik az összefogás és a szolidaritás élménye az emberekben.

Lassan a könyvtárak is nyitnak. Mit ajánl az olvasóknak a nyárra?

A Jelenkor nyári duplaszámát, bár még én sem tudom, mi lesz benne. Mindenesetre az elmúlt években nagyon erős volt a felhozatal.

Kiss Tibor Noé könyveinek elérhetőségéről az online katalógusból tájékozódhat  >>>

A sorozatot szerkeszti: Fischer Margit, Pajor Zsófia