Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Keresztesi Józseffel

Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Keresztesi Józseffel

Bár a koronavírus járvány miatt a 91. Ünnepi Könyvhetet elhalasztják, a Csorba Győző Könyvtár rendhagyó módon az elmaradt rendezvény alkalmából szeretné megismertetni olvasóival azokat a pécsi kötődésű írókat, akiknek 2019-ben megjelent vagy a közeljövőben jelenik meg új kötete.

Keresztesi József író, költő, kritikus, színpadi szerző. Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című könyve Az év gyermekkönyve díjat nyerte el. Ez egy szakmai díj, amire a Hubby, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa magyar szekciójának zsűrije választja ki a jelölteket és a díjazottat.

Kedvenc könyv/író/zene/műfaj:

Az efféle listaállításokra nyilván többféle válasz létezik, szóval lehet, hogy holnap már egészen mást mondanék, de akkor legyen ez a mai válasz:

Könyv: William Golding tengeri trilógiája (magyar címükön: Beavatás, Szélcsend, Zsarátnok)

Író: Ottlik Géza

Zene: John Cale & Lou Reed: Songs for Drella

Műfaj: folk-blues-americana

Idén a járványhelyzet miatt az Ünnepi Könyvhét elmarad. Mit jelent az Ön számára ez a rendezvénysorozat?

Érdeklődéssel figyelem az új megjelenéseket, de csak akkor ruccanok „föl” Budapestre, ha nekem is részt kell vennem valamelyik programon. A pécsi programokat viszont igyekszem követni.

Hogyan hatott a munkájára a „karantén”?

Miután nem utaztam sehová, így tavasszal elmaradt jó pár találkozóm, nyilvános beszélgetésem. Cserébe viszont nem aprózódott szét az időm, úgyhogy folyamatosan tudtam dolgozni egy új könyvön, egy meseregényen.

Inverz Ophelia címmel 2019-ben a Jelenkor Kiadónál jelent meg verseskötete, 2018-ban pedig Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza címmel jelent meg második gyermekkönyve. Ha jellemeznie kellene három szóval a könyveit, mik lennének azok?

Más és más.

Milyen könyveket olvasott, sorozatokat, filmeket, online programokat követett a „karanténban”?

Aránylag sok bábelőadást néztem, ami pedig az olvasmányaimat illeti, az szokás szerint vegyes vágott volt. Ami hirtelen eszembe jut: Stephen King, Omar Khajjám, Solymosi Bálint, Krúdy Gyula (több regény a húszas évekből), J. V. Propp, Weöres Sándor, Suze Rotolo memoárja a hatvanas évek elejének Greenwich Village-éről, és végre újraolvastam Jonathan Wilson Futballforradalmak című könyvét is.

Mi az, amit szívesen megtartana a járványhelyzet elmúltával?

Nagyon tetszett, hogy megnézhettem jó pár bábszínházi és bábtalanszínházi előadást, amiket egyébként sosem láthattam volna. Tudom, persze, hogy ezt nem lehet az élő színházi élménnyel összehasonlítani, de akkor is. Ez, mondjuk, maradhatna így.

Lassan a könyvtárak is nyitnak. Mit ajánl az olvasóknak a nyárra?

Billy Collins Az a baj a költészettel – Válogatott versek című kötetét (fordította: Kőrizs Imre).

Keresztesi József könyveinek elérhetőségéről az online katalógusból tájékozódhat  >>>

 A sorozatot szerkeszti: Fischer Margit, Pajor Zsófia