Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Hujder Adriennel/Spirit Bliss

Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Hujder Adriennel/Spirit Bliss

Bár a koronavírus járvány miatt a 91. Ünnepi Könyvhetet elhalasztják, a Csorba Győző Könyvtár rendhagyó módon az elmaradt rendezvény alkalmából szeretné megismertetni olvasóival azokat a pécsi kötődésű írókat, akiknek 2019-ben megjelent vagy a közeljövőben jelenik meg új kötete.

Hujder Adrienn 2012-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetem magyar szakán. Írásait eleinte az interneten publikálta, majd olvasói biztatására belekezdett első regényébe, az Árnyékvilágba, amely 2010-ben jelent meg a Könyvmolyképző Kiadónál és azóta is töretlenül írja új regényeit.

Kedvenc könyv/író/zene/műfaj:

Őszintén szólva nem tudnék csak egyetlen kedvencet kiválasztani egyik kategóriában sem. Bármit elolvasok, ami jó, legyen regény, novella vagy vers, netán színdarab. Jöhet fantasy, a valóságról szóló történet, krimi, thriller, történelmi regény, sci-fi, vagy akár mese is. Vannak örök kedvenceim, de ezek mindig kiegészülnek új kedvencekkel. A nagy kedvencek közé sorolom például J. K. Rowling, Peter V. Brett és George R. R. Martin könyveit, de odavagyok Anna Gavalda regényeiért is, pont úgy, ahogyan Dosztojevszkij vagy Murakami Haruki történeteiért.

Mint látszik, olvasás terén mindenevő vagyok, ahogyan a zene terén is. Csak a tucc-tucc és a mulatós zenével lehet kiüldözni a világból, egyébként kedvelek a jazztől kezdve a Disney-mesék dalain át az R ’n’ B zenéig mindent, ami igényes és jó zene. Általános iskolában ének-zene tagozatos voltam, úgyhogy megtanítottak minket a klasszikus és modern zene szeretetére és élvezetére egyaránt.

Idén a járványhelyzet miatt az Ünnepi Könyvhét elmarad. Mit jelent az Ön számára ez a rendezvénysorozat?

2010-ben jelent meg az első könyvem, de már 2009 óta feljárok Pestre az Ünnepi Könyvhétre. Számomra ez könyvmolyként jó kikapcsolódás, szórakozás, íróként pedig lehetőség arra, hogy feltöltődjek az olvasóim szeretetével a dedikálásokon. A magyar íróknak ez az egyik legnagyobb esemény az évben, amely során lehetőség nyílik személyesen is megmutatni magunkat és a könyveinket az embereknek. Nem mellesleg számomra ez egy baráti program is, mert rengeteg jó ismerősöm, barátom szintén kijár a könyvhétre, így ha az év többi részében távol is élünk egymástól, ezen az eseményen összefuthatunk végre.

Hogyan hatott a munkájára a „karantén”?

A karantén eleje rosszul hatott az írásra. A családom veszélyeztetett része helyett nekem kellett elintézni egy csomó feladatot, bele kellett szoknom az egészbe, rá kellett jönnöm, mit hogyan csináljak. Persze a stressz is rengeteg volt, és emiatt képtelen voltam koncentrálni az írásra. Aztán kidolgoztam a saját menetrendemet, megszoktam a helyzetet. A stressz-szint is csökkent valamelyest, főképp, hogy engedélyezték számunkra a home office-t a munkahelyemen, így még jobban tudtam vigyázni arra, nehogy megbetegedjek és megfertőzzem a szeretteimet. Ennek köszönhetően jobban rá tudtam koncentrálni az írásra, és bár arra nem volt elég szabadidőm az itthoni feladatok és a home office munka mellett, hogy megírjak egy egész regényt, de sikerült haladnom az írással, és néhány irodalmi pályázatra is be tudtam küldeni novellákat, meséket.

Legutoljára a Gyöngyfüzér című antológiában jelent meg írása a Könyvmolyképző Kiadónál. Ha jellemeznie kellene három szóval a novellát és magát a kötetet, mik lennének azok?

A novellám három szóban akciódús, romantikus és elgondolkoztató. A Szem című regényemhez íródott, de önálló novellaként is értelmezhető és élvezhető. Egy olyan illegális szervezet két tagjáról szól a novella, akik arra tették fel az életüket, hogy megvédjék az ártatlanokat és megállítsák a bűnözőket. Eye a szervezet vezetője, Adalynn pedig a Szem számítástechnikai guruja. A köztük lévő kapcsolat elég titokzatos, ezért gondoltam úgy, hogy őket teszem meg a novellám főszereplőivé.

A kötet pedig: nosztalgikus (mivel mindegyik novella az adott írók egy-egy már korában megjelent regényéhez kapcsolódik), különálló (mivel a regényektől függetlenül is lehet olvasni, értelmezni és élvezni mindegyik novellát) és sokszínű (mivel minden író más stílusban, témában és zsánerben mutathatta meg, mit tud).

Milyen könyveket olvasott, sorozatokat, filmeket, online programokat követett a „karanténban”?

Hú, nagyon sok könyvet olvastam a karantén alatt. Ezek között rengeteg mesekönyv volt, valamiért ebben a helyzetben megnyugtattak a mesék. A kedvenc mesém a karantén alatt olvasottak közül Laura Ellen Andersontól a Vámpyr Vilma és a barbárbál volt, kicsit morbid, de nagyon vicces, aranyos mese nagyobb gyerekeknek. De a „karanténkönyvek” közül odavoltam Gáspár András Gáspártól a Föld 2 Záróvizsga című ifjúsági sci-fiért is. Ebben rengeteg olyan filozófiai kérdés került elő, amelyen a vírushelyzetben még mélyebben elgondolkoztam. Jenn Lyonstól a Királyok veszte is nagyon tetszett, valamint most olvasom éppen Peter V. Brett-től A Sivatag Lándzsáját, ami egy zseniális felnőtteknek szóló fantasysorozat második része.

A tévében futó sorozatok közül rákaptam a Viktória című történelmi sorozatra a karantén alatt. Valamint gyerekkoromban odavoltam A szépség és a szörny című sorozat azon változatáért, amelynek George R. R. Martin volt a producere. Ezt már a karantén előtt elkezdtem újranézni, de a karantén alatt is jót nosztalgiáztam a segítségével. Ezeken kívül főképp főzős műsorokat és a TLC műsorait néztem. Ez utóbbiak közül elsősorban azokat kedvelem, amelyekben olyan családok életét mutatják be, ahol sok-sok ikergyerkőc született. Egyszerre találom nagyon cukinak a kicsiket, és szörnyülködök azon, hogy szegény szülők hogyan élnek túl ennyi gyereket idegösszeomlás nélkül. :D

Az online programok közül elsősorban színházi közvetítéseket néztem. Imádom a színházat, de anyagi okokból szerintem egész életemben nem jutottam el annyiszor színházba ténylegesen, mint ahányszor most virtuálisan és ingyenesen megtehettem a színházak kedvességének és önzetlenségének köszönhetően. A Jászai Mari Színház előadásait például rendszeresen néztem és nézem.

Mi az, amit szívesen megtartana a járványhelyzet elmúltával?

Lehet, hogy sokan elszörnyednek ezen, de én sima influenzaszezonban is örömmel venném, ha mindenki maszkot viselne, mikor emberek közé megy. Vannak olyan országok, ahol ez teljesen megszokott, mert az emberek inkább elviselnek egy kis kényelmetlenséget, semmint hogy miattuk másnak betegen és szenvedve kelljen dolgoznia, vagy a betegszabadság miatt elveszítse a keresete egy jó részét. Sajnálom, hogy nálunk nem így gondolkoznak az emberek, és sokan az önzetlenség helyett inkább az önzőséget választják. Szerencsére ritkán vagyok beteg, de amikor mégis, akkor biztos, hogy egy elővigyázatlan idegennek köszönhetően az influenzát kapom el. És ez az a betegség, amit szörnyen rosszul viselek. Sajnos az emberek egy nagy része nem tudja azt, amit nekem anyu már totyogós koromban megtanított, hogy nem tüsszentünk, köhögünk csak úgy bele a nagyvilágba, hanem elfordulunk másoktól, és rosszabb esetben a könyökhajlatunkkal, jobb esetben egy zsebkendővel takarjuk el az orrunkat, szánkat, így sajnos csak a kötelező maszkhasználat óvhatna meg mindenkit az ilyen önző, felelőtlen, az alapvető higiéniát nem ismerő emberektől.

Emellett én azokon a munkahelyeken, ahol jól és veszteség nélkül működik a home office, választhatóvá tenném ezt a lehetőséget is. Akinek kell a társaság, a munkahelyi környezet a hatékony munkához és a lelki kiegyensúlyozottsághoz, az persze járhasson be, de aki otthon is képes jól dolgozni, és megkönnyítené az életét a home office, annak szerintem engedélyezni kéne a munka ezen formáját a veszélytelen hétköznapokban is. Rengeteg ember lenne sokkal boldogabb, kiegyensúlyozottabb, kevésbé túlterhelt és stresszes, és ezáltal jobb munkaerő is, ha a munkáltatók megadnák ezt a választási lehetőséget.

Lassan a könyvtárak is nyitnak. Mit ajánl az olvasóknak a nyárra?

Hogy olvassanak minél többet és minél többfélét. Lépjenek ki néha a komfortzónájukból, és olvassanak bele olyasmibe is, amiről alapból úgy gondolnák, nem valószínű, hogy érdekli majd őket. Lehet, hogy kincsekre bukkannak ennek köszönhetően. És persze a könyvtárban meg máshol is viselkedjenek felelősségteljesen és vigyázzanak önmagukra és másokra.

Hujder Adrienn/Spirit Bliss könyveinek elérhetőségéről az online katalógusból tájékozódhat  >>>

 A sorozatot szerkeszti: Fischer Margit, Pajor Zsófia