Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Horváth Viktorral

Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Horváth Viktorral

Bár a koronavírus járvány miatt a 91. Ünnepi Könyvhetet elhalasztják, a Csorba Győző Könyvtár rendhagyó módon az elmaradt rendezvény alkalmából szeretné megismertetni olvasóival azokat a pécsi kötődésű írókat, akiknek 2019-ben megjelent vagy a közeljövőben jelenik meg új kötete.

Horváth Viktor író, műfordító. 2012-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját Török tükör című regényéért, amelyet 2019-ben újra kiadott a Prae Kiadó.

Kedvenc könyv/író/zene/műfaj:

Kedvencünk azon a területen van, ahol műkedvelők vagyunk -- de nem a szakmánkban. Van kedvenc könyve egy autószerelőnek, nőgyógyásznak, kőművesnek, rendőrnek. De az autószerelőnek sincs kedvenc fogaskereke, a nőgyógyásznak sincs kedvenc nője, a kőművesnek sincs kedvenc téglája, a rendőrnek sincs kedvenc betörője -- mindegyikük felelősségteljesen és egyénileg foglalkozik minden esetével. Az író viszont megteheti, hogy legyen kedvenc fogaskereke, nője, téglája és betörője, mert ő ezeken a területeken nem szakemberként működik. Zene: Hildegard von Bingentől a Rammsteinig.

Idén a járványhelyzet miatt az Ünnepi Könyvhét elmarad. Mit jelent az Ön számára ez a rendezvénysorozat?

Hogy a könyves sátrak között találkozhatunk és beszélhetünk emberekkel, akiket régen láttunk. És itt a nyár, érnek a gyümölcsök, úszkálhatunk tavakban a szabad ég alatt, kitehetjük az asztalunkat a kertbe.


Hogyan hatott a munkájára a „karantén”?

Sehogy. Éppúgy ültem a gép előtt, mint máskor. Néhány rendezvény meg fellépés elmaradt, de majd lesz később másik. Inkább a munkámtól függetlenül volt érdekes ez az egész. A kihalt pécsi utcák, az üresen futkosó vonatok, és hogy nyilvánvalóvá vált: nincs külön Magyarország és másik országok, senki nem zárkózhat be, mert egy csónakban evezünk, és bár egyetlen ország is elpusztíthat mindent, de csak együtt tehetjük élhetővé a bolygót.

Mi az, amit szívesen megtartana a járványhelyzet elmúltával?

Erre az a válaszom, amit a 3. kérdésre írtam az egy csónakban evezésről. Talán kiderült az eddigiekből, hogy nem tartom ezt a járványt a legfontosabb dolognak; inkább úgy éljük meg, mint valami divatot. Ez nyegle ötletnek tűnhet, hiszen emberek halnak bele, de én nem a járványt nem veszem komolyan, hanem a köré szerveződő marketinget, klikkvadászatot, lájkvadászatot, médiaéletet a reklámbevételeivel, kormányzati életet a propagandájával, és nem veszem komolyan, ahogy a saját hiteink változnak a környezetünk meg a hírcsatornák véleményének a változásai szerint. Úgyhogy továbbra sincs jobb a járvány tanulságául, csak ez: amíg nemzeti nagyságban, országokban, focigyőzelmekben, csatákban, háborúkban gondolkodunk, addig háborúzni is fogunk -- miközben elfogy a levegőnk és elbutulnak a gyerekeink.

Jelenleg John Milton: Az elveszett Paradicsom című művének fordításán dolgozik. Ha jellemeznie kellene három szóval a művet, melyek lennének azok? 

Narkó, kaland, veszély + 1 > remény. Vagy: civilizáció, sci-fi, dac + 1 > elfogadás.

Milyen könyveket olvasott; sorozatokat, filmeket, online programokat követett a „karanténban”?

Olvasom Lesage Gil Blas című regényét Kosáry János fordításában. Hatalmas barokk kalandregény -- már a két régi kötetét öröm kézbe venni; 1924-ben nyomtatta ki őket az Athenaeum. Időnként nézek filmeket, de sorozatokat csak elvétve -- számomra maga a műfaj, a sorozattá szerveződés problémás. Erős hajlama van arra, hogy használjon bennünket, és hogy arra hajlamosítson bennünket, hogy használtassuk magunkat vele, miközben kissé elhülyülünk -- szóval nem mindig vagyok benne biztos, hogy kinek jó, ha sorozatot nézünk: nekünk vagy a sorozatnak. Úgy vagyunk velük, mint a politikai pártokkal.

Lassan a könyvtárak is nyitnak. Mit ajánl az olvasóknak a nyárra?

A felnőttek olvassanak el egy könyvet, amit kamaszkorukban nagyon szerettek, aztán írják le egy oldalon a főhős következő napját. Tehát miután véget ért a regénybeli története. A gyerekek pedig nyáron inkább másszanak fára -- elég, ha esténként látják, ahogy a szüleik olvasnak. Oda fognak menni, és azt mondják: anyu, mesélj.


Horváth Viktor könyveinek elérhetőségéről az online katalógusból tájékozódhat
  >>>

A sorozatot szerkeszti: Fischer Margit, Pajor Zsófia