Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Bartusz-Dobosi Lászlóval

Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Bartusz-Dobosi Lászlóval

Bár a koronavírus járvány miatt a 91. Ünnepi Könyvhetet elhalasztják, a Csorba Győző Könyvtár rendhagyó módon az elmaradt rendezvény alkalmából szeretné megismertetni olvasóival azokat a pécsi kötődésű írókat, akiknek 2019-ben megjelent vagy a közeljövőben jelenik meg új kötete.

Bartusz-Dobosi László író, szerkesztő, kritikus, irodalomtörténész, középiskolai tanár, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium volt igazgatója. 2010-ben Bertha Bulcsu-emlékdíjjal tüntették ki, a díjazottak munkájukkal a Balaton és térsége természeti, kulturális értékeit méltó módon mutatják be. Önálló kötetei mellett antológiákban megjelent tanulmányok, cikkek is nevéhez fűződnek. Legutóbb Tüskés Tibor emlékkönyvénél működött közre.

Kedvenc könyv/író/zene/műfaj:

Különösen az 1960/70-es évek magyar irodalma áll hozzám közel. Bertha Bulcsu, Lázár Ervin, Karinthy Ferenc, Galsai Pongrác, de szívesen olvasok például Csengey Dénest, Szentkuthy Miklóst és Ágota Kristófot is.

Zenében helyszín és alkalom függő, hogy mit hallgatok: autóban többnyire komolyzene (Bartók Rádió), esetleg Queen, Balázs Elemér Group, ha nagyon fáradt vagyok egy kis retro. Alkotás közben pedig állandósított instrumentális jazz szól a háttérben. Ez már szinte hozzátartozik az írás, olvasás hangulatához.

Idén a járványhelyzet miatt az Ünnepi Könyvhét elmarad. Mit jelent az Ön számára ez a rendezvénysorozat?

A Könyvhét a találkozásokról szól. Kollégákkal, olvasókkal, barátokkal, kiváló, új, inspiráló könyvekkel. Ez egy igazi karnevál, betű-ünnep. Nagyon szeretem.

Hogyan hatott a munkájára a „karantén”?

Az elmúlt hónapokat lényegében úgy éltem meg, mint valami óriás lelkigyakorlatot. Fokozatos elcsendesedés, elmélyülés, elmaradt feladatok bepótlása, család, kert. Lezártam készülő monográfiámat Csengey Dénesről és számos újabb darabot sikerült megírnom készülő kerti meditációs esszé kötetemből is.

Horizont címmel 2019-ben jelent meg a Pro Pannonia Kiadónál legfrissebb könyve, amely esszéket, tanulmányokat, valamint beszélgetéseket tartalmaz. Ha jellemeznie kellene három szóval a kötetet, mik lennének azok?

A kötet azt a horizontot fogja egybe, ami számomra értékekben, hitelességben, minőségben az irodalmat jelenti. Ez az Én irodalmi horizontom, ezért különösen is közel áll hozzám. Megemlíteném továbbá, hogy most, 2020 tavaszán, került forgalomba az amúgy 2018-as Lélekszakadtak című kötetem második kiadása is, amely az irodalomban fellelhető téboly témáját járja körül. Nagyon izgalmas téma.

Milyen könyveket olvasott, sorozatokat, filmeket, online programokat követett a „karanténban”?

A kerti esszéimhez olvastam sok segédanyagot színekről, illatokról, fényekről, hangokról, növényekről, a helyes mértékről. Nemes Nagy Ágnest, Hamvas Bélát, Szentkuthy Miklóst, de mind közül a legizgalmasabbak talán Fráter Erzsébet: A Biblia növényei, B. Kéry Ilona (Borsos Miklós felesége) Kertem és Peter Wohlleben: A fák titkos élete című kötetei voltak. Nagyon sokat tanultam tőlük.

Mi az, amit szívesen megtartana a járványhelyzet elmúltával?

Az elmúlt hónapok új élménye, hogy mindenre jut időm. Olyan ez, mint egy „előrehozott nyugdíj”, alkotói szabadság, családterápiás közösségépítés, baráti pipázás… lassulási verseny. Létszükséglet. Ezt valahogy át kellene menekíteni a következő időszakokra is. Nem is tudom, hogyan fogunk visszaszokni. 

Lassan a könyvtárak is nyitnak. Mit ajánl az olvasóknak a nyárra?

Nem leszek népszerű, de verseket ajánlok. Kortárs, magyar verseket. Iancu Laurát, Halmai Tamást, Vasadi Pétert, Kányádi Sándort, Kalász Mártont. Át kellene értékelni a fejünkben a versek helyét, szerepét, hiszen azok lényegesen többek, mint iskolai tananyagok. Tömörségükben, mélységükben, látásmódjukban, tempójukban számomra újfent a visszalassulás eszközei. Ráadásul meggyőződésem, hogy többek között a frappáns reklámok, a kurta twitter üzenetek, vagy éppen a dalszövegek is valamilyen módon, ebbe az irányba tett „kirándulások”. Érdemes lenne ezzel a szemmel körülnézni a polcainkon! 

Bartusz-Dobosi László könyveinek elérhetőségéről az online katalógusból tájékozódhat  >>>

 A sorozatot szerkeszti: Fischer Margit, Pajor Zsófia