Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Aknai Péterrel

Online Ünnepi Könyvhét - Interjú Aknai Péterrel

Bár a koronavírus járvány miatt a 91. Ünnepi Könyvhetet elhalasztják, a Csorba Győző Könyvtár rendhagyó módon az elmaradt rendezvény alkalmából szeretné megismertetni olvasóival azokat a pécsi kötődésű írókat, akiknek 2019-ben megjelent vagy a közeljövőben jelenik meg új kötete.

Aknai Péter „indulásában meghatározó szerepet játszott – többek között – Oláh Zoltán paksi költő, és a Duna 1533-as folyamkilométere, ahol gyermekkora jelentős részét töltötte." Ez a térség az ihletője a pécsi alkotó A Kisbéka anatómiája című kisregényének is." 2020-ban jelenik meg a Ház a fenyők mögött című új kötete.

Kedvenc könyv/író/zene/műfaj:

A teljesség igénye nélkül, ami most eszembe jut: Mester és MargaritaUtas és holdvilág, Hrabaltól a Házimurik (vagy a trilógia másik két darabja a Foghíjak és a Vita nuova). Robert Graves és Sienkiewicz történelmi regényei. Mikszáth Kálmán novellái. A kortársak közül közel állnak hozzám Garaczi László lemur könyvei, Grecsó Krisztián fülledt alföldi történetei. Tóth Krisztina Pixeljét is nagyon szeretem. Dragomán György Fehér királya. Esterházy focis könyve, az Utazás a tizenhatos mélyére. És persze Rejtő Jenő – az ő könyvei gyógyhatású készítmények is egyben, karanténban is jól jött.

Zenében az indie műfajok állnak hozzám legközelebb. Munkához (tördeléshez vagy design-hoz) gyakran megy a valami piano-jazz lejátszási lista. És David Bowie fan vagyok. Meg Stones és Beatles is. Neil Young sokat segített az írásban.

Ady Endre, József Attila, Csorba Győző, Petri György, Oravecz Imre, Parti Nagy Lajos, Oláh Zoltán, Weöres Sándor. De nem megyek bele a név-karatéba: ha megnyomom az entert, biztos eszembe jutnak még jó páran.

Idén a járványhelyzet miatt az Ünnepi Könyvhét elmarad. Mit jelent az Ön számára ez a rendezvénysorozat?

Mindenek előtt azt a megtiszteltetést, hogy 2018 után megint ott lehetek szerzőként. Nagy élmény az olvasókkal találkozni; legalább annyira kíváncsi vagyok rájuk, mint ők rám. Jó volna, ha lenne a könyvhétnek pécsi vetülete is – ha már a kultúra városa… Nagyon sok érték van a közvetlen környezetünkben, és nem csak kulturális téren.

Hogyan hatott a munkájára a „karantén”?

Az én munkám tördelőszerkesztőként és kiadványtervezőként nem helyhez kötött, ezeket a feladatokat otthonról is el tudtam látni. Igen ám, de van három gyermekem, akik közül kettő az iskolai távoktatásban vesz részt a mai napig. Úgyhogy voltak napok, amikor feltorlódtunk a háztartás két számítógépe előtt. Réka kétéves, vele foglalkozni kell. A gyerekek szerintem sokkal jobban alkalmazkodtak az új helyzethez, mint mi, felnőttek. A nagyok elővették az okostelefont, apa meg görnyedt az asztali gépnél. A feleségem multinál dolgozik, szinte végig nyomta a melót, szerintem örült is, hogy nincs mindig otthon. De nem panaszkodom: minden eszközünk megvolt ahhoz, hogy ebből a helyzetből kihozzuk a legtöbbet. Szerintem én voltam a leghisztisebb. A szigorú napirend segített azért, majdnem minden nap tudtam írni is. A könyv utómunkálatai lassan a végéhez közelednek.

2020-ban jelenik meg a Ház a fenyők mögött című kötete a Pro Pannónia Kiadónál. Ha jellemeznie kellene három szóval, mik lennének azok?

Család, Duna, iskola.

Milyen könyveket olvasott, sorozatokat, filmeket, online programokat követett a „karanténban”?

Járatom az ÉS-t, ez az alap, nem csak a karantén alatt. De sok a várólistás könyvem is. A bezárkózást Bödőcs Tiborral kezdtem: A Meg se kínáltak nagy élmény volt, egy hét rátartással elolvastam még egyszer. Aztán Mészöly Miklóstól Az atléta halálát, most Michel Houellebecq-től az Elemi részecskéket. A foci mindenhogy hiányzott: a tévében agyig mentek az ismétlések; néztem pár klasszikust: az idei Atletico-Liverpool BL-meccset legalább négyszer.

Mi az, amit szívesen megtartana a járványhelyzet elmúltával?

Nagyon jó volt a gyerekekkel töltött minőségi idő: főztünk, lejártunk a suli betonos pályájára passzolgatni, erdőbe sétálni. Rékával kerestünk elhagyott játszótereket. A feleségem mamájának a kertje pedig új távlatot nyitott: konyhakertet nevelgetünk. Futtatom a paradicsomot, most érik a karantén alatt elvetett borsó, paprika, petrezselyem és kapor. Aztán jön a többi. Erdő, madárdal, délben harangszó. A kert alatt csörgedezik a patak. Mi kell még? Teljesen rápörögtem.

Lassan a könyvtárak is nyitnak. Mit ajánl az olvasóknak a nyárra?

Olvastam valahol, hogy Camus Pestise nagyon népszerű lett a karantén alatt. Most tegyük félre ezeket, keressük a társaságot és a könnyedebb olvasmányokat. A humor képes rá, hogy átsegítsen nehéz időszakokon. Említettem Bödőcsöt: hangosan nevetsz rajta, könnyű olvasni, ugyanakkor a szövegeinek van egy mélyen elgondolkodtató, humoron túli dimenziója is. 
Ha belefér még egy szerző, akkor legyen az egy friss felfedezésem! Kiss László novellái nagyon viccesen elevenítik fel a 70-es, 80-as éveket. Első osztályú a humora, a családi vonatkozású írásai, a természet és a (kis)város nem terjengős, de mégis plasztikus ábrázolása közel állnak hozzám. Ráadásul a versei is tök jók.

Aknai Péter könyveinek elérhetőségéről az online katalógusból tájékozódhat  >>>

A sorozatot szerkeszti: Fischer Margit, Pajor Zsófia