Miriam Toews: Minden kis nyamvadt bánatom

Miriam Toews: Minden kis nyamvadt bánatom

2020.05.05.

Miriam Toews új könyve fájdalmasan szomorú és elgondolkodtató, megosztó témát boncolgat. A szerző saját érintettsége révén, mélyen átérzi a depresszió és az öngyilkosság súlyos problémáit. Fanyar, ironikus humorral megpróbálja oldani a mű lapjait átjáró feszültséget, nyomasztó érzéseket. Az írónő Kanadában nőtt fel, egy mennorita közösségben, a regény egy ilyen közösségben élő családot mutat be.

A történetet Yolinda meséli el, aki minden áron szeretné megmenteni nővérét az öngyilkosságtól. Elfrieda már többször próbált véget vetni az életének, gyötrelemnek éli meg élete minden napját. Eddig sikerült időben rátalálni, ám Ő ezek után is meg akar halni!

Nem értik, miért nem boldog, miért érzi magát felesleges embernek, hiszen Elfrieda szép, gazdag, világhírű koncert-zongoraművész, szerető és minden kívánságát teljesítő férjjel. Yolinda élete sokkal kuszább: két férj, két gyerek, állandósult anyagi gondok, de vágyik az igazi társra és keresi a boldogságot. Az egész család szeretettel veszi körül Elfriedát. Yolinda feleleveníti az emlékeket, amikor Elfrieda lázadóként szembeszállt közösségük hagyományaival, és elhagyta azt. Szerette a könyveket és a könyvtárat, imádta a zongorát és rengeteget tanult, képezte magát, hogy kiváló zongorista legyen. Miközben visszapergeti az eseményeket, egyre inkább előjönnek olyan depresszióra utaló tények, amelyeket felidézve jobban megérti testvérét. Hányszor találta meg a koncertek előtt zokogva, kimerülve nővérét. Elgondolkodik azon, miért maradt a düh és meg nem értettség, s újbóli öngyilkossági kísérletek. Eszébe jutnak a rideg kórházak, a rengeteg gyógyszer, ami nem segített. Yolinda számára ez az önpusztító életmód értelmetlen. Látja, hogy Elfrieda szenved, egyre rosszabb hangulatai elkeserítik, megrémisztik. Nem engedheti meg Elfnek, hogy úgy járjon, mint az édesapjuk, aki szintén depresszióval küzdött, majd egy nap a vonat elé feküdt. A család összefog és megpróbálják Elfrieda minden szabad percét felügyelni, s tartalmasan kitölteni, amikor nincs kórházban.

Meddig tarthat az élni akarás hiánya egy ember életében? Képes egy gondoskodó, szerető család megmenteni egy ember életét? Mit tanulnak a sors kegyetlenségéről és kiszámíthatatlanságáról? Tudják krízisekkel teli életüket újból élhetővé tenni? Ez a felkavaró, a lélek mélységeibe belátni engedő mű elmélkedésre szólít fel bennünket.

Kiadó: Európa
Kiadás helye: Budapest  
Kiadás éve: 2019

Összeállította: Dettréné Radnai Judit 

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>