Michelle Marly: Édith Piaf és a szerelem dala

Michelle Marly: Édith Piaf és a szerelem dala

2020.05.18.

Nagy érdeklődéssel vártam a franciák legendás énekesnőjéről, Édith Piafról szóló új regényt. Michelle Marly írói álnév, a szerző Micaela Jary német írónő, akinek 2018-ban jelent meg a híres divattervezőről, Coco Chanelről szóló sikerkönyve, mely azóta is az egyik kedvencem. Édesapja Michael Jary ismert filmzeneszerző, aki szerette a francia sanzonokat és sokat hallgatta Piaf számait. Így nem véletlen a szerző kötődése „a szerelem dalához”, amit 10 évesen hallott először.

A regény Édith Piaf pályafutásának 1944-1949 közötti időszakában játszódik, amikor Piaf már elismert díva, s az élet egy különleges szerelemmel ajándékozza meg. Párizsban megismerkedik egy ismeretlenségből felbukkanó, kezdő énekessel Yves Montand-nal. Tanítani kezdi a tehetséges és jóképű fiatalembert, bevezeti a színpadi mozgás világába, ráveszi beszédgyakorlatok megtanulására, öltözködésének és repertoárjának megváltoztatására. A komoly munkával eltöltött napok alatt rájönnek, hogy mennyi közös van bennük. Nincs megállás, jön egy fárasztó koncertturné, amelynek során Montand meghódítja a színpadot, s Édith filmes körökbe is beajánlja. Új, reményekkel teli életét örökíti meg „Az élet rózsaszínben”című dalban Piaf. Kettejük boldogsággal teli kapcsolata, mely érzékletesen rajzolódik ki a lapokon, áll a regény középpontjában, miközben a háttérben izgalmas történelmi események zajlanak, amelyek hatása alól ők sem tudják kivonni magukat. Piafot kollaborációval vádolják a francia hatóságok, félő, hogy fellépéseit is betilthatják. Vajon a két erős egyéniség kibontakozó szerelme kiállja a nehéz idők próbáját?

A regényből megismerhetjük a határozott életpályát tudatosan felépítő, ártatlanságáért végletekig kiálló embert, aki zseniális énekhangjával, folyamatos munkával és kitartással eléri, hogy a zeneszerető közönség ünnepelt csillaga legyen. Lenyűgöző személyisége áthatja a regényt, Párizs színes és lüktető atmoszférája pedig aláfestésül szolgál ehhez. A könyv lapjain megjelennek a korszak ismert személyiségei, többek között: Jean Cocteau, Marlene Dietrich, Maurice Chevalier.

A könyv nem Piaf-életrajz, életének csak egy szűk szeletébe nyerünk betekintést, amikor az ital és drogok még nem kaptak jelentős szerepet. Remek karakterábrázolás mutatja be a két kiváló sanzonénekes szakmai és magánéleti egymásra találását, viharos és szenvedélyes szerelmüket, a zene iránti alázatukat és elkötelezettségüket, amely a közönség határtalan csodálatát eredményezte. Sokat köszönhettek egymásnak, történetük himnusz egy nagy, lángoló szerelemhez.

Kiadó: Kossuth
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2019

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>