Mary Alice Monroe: Ház a parton

Mary Alice Monroe: Ház a parton

2020.04.11.

Mary Alice Monroe ismét egy keserédes, romantikus történettel jelentkezett a déli mentalitás negatív kényszerében élő nőkről, remek tájleírásokkal és jól megrajzolt karakterekkel. A dél-karolinai tengerpart mesés, festői leírásai által megelevenedik ez a csodás táj előttünk. Elképzeljük a kicsi, fával és zsinegfűvel borított szigetet, ami régen az indiánok táborhelye volt. Rácsodálkozhatunk a láp sekély vízében gázló hosszúnyakú nagy kócsagokra. Rengeteg információval gazdagodhatunk az álcserepesteknősök leírása alapján, megismerhetjük életritmusukat, fészekrakási szokásaikat a homokdűnékkel tarkított tengerparton. Betekintést nyerhetünk a tengeri teknősök megmentésével foglalkozó Teknőscsapat mindennapjaiba is.

A történet kezdetén az öreg, lepusztult tengerparti nyaralóba költöző Lovie – születésnapja alkalmából – levelet küld régóta nem látott lányának. Cara éppen a napokban veszítette el jól fizető állását és egyben csalódott barátjában. Szomorú és összetört, így elfogadja édesanyja meghívását gyermekkora színhelyére. A régi sérelmek miatt úgy érzi, csak pár napot tud majd ott eltölteni, de rájön, egy tengerparti nyaralásnál sokkal többet kaphat! Kiderülhetnek a mélyen elnyomott, fájó emlékek okai egy olyan családban, ahol az erőszakos családfő terrorja megmérgezte Cara és bátyja egész gyermekkorát. Bántalmazás, lenézés és a meg nem értettség miatt lázadt fel s menekült el 18 évesen Chicagóba, ahol visszaszerezte önbecsülését és sikereres életpályát tudhat maga mögött. Apja kitagadta a családból. Testvére, Palmer otthon maradt, ő örökölte meg apjuk vállalkozását, és egyre inkább átveszi életstílusát, mentalitását. Férfiak uralt világ, ahol a nő szerepe a család és a gyerekek életének megszervezése és a társasági élet biztosítása. Ebből nincs kilépés, saját álmokra, életcélokra.

Ez a nyár egy érzelmekkel teli utazásra hívja Carát, amely rengeteg meglepetést tartogat számára, önmagáról és az emberekhez fűződő viszonyáról is. Feltárulnak a családi kapcsolatok szövedékei, teli titokkal, régi és új barátságokkal, gyűlölettel és szerelemmel. A régi fotók visszahozzák a gyermekkori nyarak emlékét, azok szeretetteljességét anya és lánya között. Közelebb kerülnek egymáshoz a nyaraló felújítása során, új, közös élményekkel gazdagodva átbeszélik fájó és önromboló sorsuk történéseit.

A természethez közel kerülve képesek lesznek megtalálni önmagukban a valódi békét és örömet? Meg tudnak bocsájtani régi bűnöket és elfogadni, elengedni a fájdalmas múlt emlékeit? Szívmelengető, romantikus regény, érzelmi utazással a lélek mélységeibe.

Kiadás helye: Budapest
Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2019

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>