Marie Frideriksson Listen to My Heart (Hallgass a szívemre) – könyv

2020.07.06. - 00:00 hétfő

A könyv adatai a könyvtári katalógusban

Nem, nem téves elírás, amit fentebb látnak tisztelt Olvasóink, azaz nem a Roxette együttes világslágeréről lesz szó mostani zenei dokumentumajánlónkban, hanem az együttes énekesnőjének, a tavaly, 2019. december 9-én elhunyt Marie Frideriksson önéletrajzának, idén Dúl Zoltán fordításában, a G–ADAM Kiadónál megjelent könyvéről, melyet 2015-ben Helena von Zweibergk vetett papírra, az énekesnővel folytatott beszélgetések nyomán.
A svéd Roxette együttes az 1990-es években a világ egyik legsikeresebb és legnépszerűbb popzenekarának számított, több mint 70 millió lemezt adtak el világszerte. Az együttes énekesnőjénél, Marie Friderikssonnál 2002-ben agydaganatot diagnosztizáltak, legfeljebb három évet jósoltak neki az orvosok. Marie azonban hatalmas életigenléssel és kitartással vette fel a harcot a halálos kórral, tovább koncertezett, és még 17 évig élt.
Ebben a különleges önéletrajzban Marie Frideriksson feleleveníti életének legemlékezetesebb pillanatait, sikereit és kudarcait, valamint kendőzetlen őszinteséggel beszél betegségéről is. „Mindent csak úgy akarok elmesélni, ahogy az megtörtént. Semmi locsogás. Csak őszintén, egyenesen, úgy, ahogy azt átéltem.” - fogalmazott az énekesnő.
A könyv legtöbb fejezete, beszélgetése is egy-egy láttató idézetet visel címként, majd egy értelmező alcímet kap az írótól: „Most először tudom kimondani az agydaganat szót” - Marie saját története a betegségéről; Mindent látni akartam – az egész világot!” - Marie mesél; „Mindig is tovább akartam menni” - Marie a szólókarrierjéről beszél; „Szinte senki sem hitt a Roxette-ben”. Ez utóbbiban elmeséli, hogy annak idején úgy kerültek össze a gitáros-dalszerző Per Gesslé-vel, hogy annak egyik dalát visszautasította egy svéd énekesnő, s akkor javasolták neki, hogy alkossanak egy popduót Marie-val.
A könyvhöz függelék is tartozik, benne a Roxette és Marie Frideriksson teljes diszkográfiájával és egy számomra nagyon megkapó, szubjektív összeállítással, melynek címe: „Dalok, amelyek nagy hatással voltak Marie-ra”. Bevallom, azért is szeretem ezt a részt, mert nagyon sokban hasonlít zenei ízlése az enyémhez. Különösen a Beatles Revolutionja, a Helter Skelter és az I want You lepett meg, mint kedvence. A Kinks You really got me-ja, a Who Pinball Wizardja a Tommy című rockoperából, Hendrixtől a Purple Haze, Harry Nilsson Without Youja, a Yes Owner of a Lonely Heartja, a Supertramp Dreamerje, az ELO Mr. Blue Sky-a szintén a kedvencei közé tartozott. És végül Chopin Esz-dúr noktürnje, amihez csak annyit fűzött hozzá, hogy „Imádok klasszikus zongorát hallgatni.”
Végezetül mi mást tehetnénk, mint hogy a jól ismert Roxette örökzölddel, a Listen To Your Hearttal zárjuk könyvajánlónkat, de a stúdióban készült felvételre, Marie Frideriksson emlékére összeállított klippel, melyben sok-sok ritkaságnak számító képet is láthatunk az énekesnőről.

Fotó: internet

Kovács Attila
                Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő