Luis Alberto Urrea: A bukott angyalok háza

Luis Alberto Urrea: A bukott angyalok háza

2020.06.01.

Luis Alberto Urrea, mexikói gyökerekkel rendelkező író új emigránsregénye korunk egyik aktuális kérdésével foglalkozik: az illegális bevándorlással. A migráció szinte egyidős az emberiséggel, a tartózkodási hely megváltoztatása, a jobb életkörülmények keresése mindig is fontos szempont volt az emberek életében. Ez a napjainkban már gigantikus és elhúzódó vándorlás mindig is problémákat hordozott államok és földrészek között. Urrea könyve egy, az Amerikai Egyesült Államokba bejutott mexikói család életét tárja elénk, színesen és érzékletesen.

Az epikus családi saga központi alakja az idős és beteg pátriárka, Big Angel. A rák lassan felemészti, ezért úgy dönt, még egyszer szeretne találkozni mindenkivel, hogy elbúcsúzzon a családjától. Kérésére összegyűlik a De La Cruz klán egy utolsó, fergeteges születésnapi partira, a família vezetőjének otthonában, San Diegóban. Rengeteg vendég érkezik, köztük Big Angel régen nem látott féltestvére Little Angel, és talán hosszú idő után kiderülhet, hogy minden különbözőségük ellenére életük mégis közös mederben folyt… Ám ekkor váratlan dolog történik: meghal a százhoz közeledő édesanya, Mama América, így a születésnapi buli előtt egy temetést is el kell intézni.

A két nagyszabású, keserédes családi esemény lehetőséget kínál a pátriárkának felidézni hosszú, tartalmas életét, és a klán teljes, eseménydús történetét. Jól döntött, amikor elhozta családját Amerikába? Megtalálták helyüket ebben a számukra idegen világban? Gyermekei, unokái gyökereiket elvesztve megbirkóznak a másféle életmód nehézségeivel, a drogokkal és az erőszakkal? Tartalmas és boldog életet élhetnek itt, messze az igazi hazájuktól? Annyi mindent ki kellene mondani…

A De La Cruz klán mindennapjaiba bepillantva szembesülhetünk azokkal a nehézségekkel, amelyek egy bevándorló család életét jellemzik az új világban. Megérthetjük, miért rendkívül nehéz két életet élni egyszerre. A halállal való szembenézés során feltörnek a régen elfeledett, szörnyű emlékek is, melyeket már magunknak sem szívesen vallunk be. Urrea regénye remek portrét fest egy mexikói-amerikai családról. Stílusa eredeti, hangulatos és humoros. Kiváló, szerethető olvasmány, egy rendkívüli élet bölcsességeivel.

Kiadó: Gabo
Kiadás helye: Budapest 
Kiadás éve: 2019

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>