Luca Di Fulvio: Amikor az álmaink ránk találnak

Luca Di Fulvio: Amikor az álmaink ránk találnak

2020.04.16.

„Három élet. Két világ. Egy új kezdet. 1913-at írunk, és a Buenos Aires-be tartó hajó második esélyt ad három fiatalnak. A szicíliai Rocco magára vonta a maffia haragját, amikor megtagadta, hogy a tiszteletreméltó társaság szolgálatának szentelje az életét. Rosetta egy szicíliai falu donjával merészelt szembeszállni, de alig élte túl az őt ért erőszakot. Az orosz zsidó lány, Raquel egy pogrom egyetlen túlélője, a legdrágább vagyona a szülei szeretetének emléke. Ám az élet az Új Világban is majdhogynem legyőzhetetlen akadályok elé állítja őket...”

A szerzőre egy kedves olvasó hívta fel a figyelmemet. A szépia színű borító nekem is azonnal tetszett, s amúgy is kedvelem a történelmi kalandregényeket.
Luca Di Fulvio, aki eredetileg színésznek tanult, jelenleg Rómában él. Eddigi regényei – Álmok bandája, A lány, aki megérintette az eget, A fiú, aki éjjel meglátta a napot – sorra felkerültek a bestsellerlistákra. A mostani kötet is esélyes erre, mert „Luca Di Fulvio az újrakezdésről, a hatalomról és a szerelemről ír, közben a társadalom gonosz, kegyetlen oldalát is megmutatja.” (BLV Wochenzeitung)
A könyv egyik mottója is előrevetíti ezeket: „Minden új alkalom a múlt teljes lerombolásával kezdődik.” (Jean-Christophe Grangé, Lontano /Távol/).

A történet indulásakor Rosetta Tricarico Szicíliából menekül egy gonosz báró elől, aki elrendelte, hogy erőszakolják meg; Rocco Bonfiglio a szicíliai maffia elől rejtőzik el; Ráhel Bücherbaum pedig oroszországi zsidóként kel útra Argentínába, Buenos Airesbe. Mindhárman a normális új élet, az új lehetőségek miatt szállnak fel a hajóra.
A világ azonban már az utazás közben aljas arcát mutatja nekik. A mindössze 13 éves Ráhelt leánykereskedők tartják fogva, s a szeme előtt lesznek prostituáltak a társai. Rocco hamar megtapasztalja, hogy a maffia megállíthatatlan, s a hajón is jelen van. Ő és Rosetta hamar észreveszik egymást, s az olvasó számára is egyértelmű, hogy az ő további életük biztosan közös lesz egyszer…
Az „új világban” a hazájukat elhagyó bevándorlókra külön-külön is számtalan megpróbáltatás vár. Rocco, már az érkezéskor találkozik a korrupt alvilág képviselőivel, s rájön, hogy a helyi maffia és a bandaháború itt is meg fogja határozni az életét. Ráhelt egyedül a „csúnyasága” menti meg a prostitúciótól, Rosetta pedig szerencsésen elmenekül a ruhatisztító szalonnak álcázott nyilvános házból, s egy házaspárnál talál menedéket. A szereplők olyan környezetbe csöppennek bele, ahol mindennapos a nyomor, a rablás és a gyilkosság, a kizsákmányolás, a prostitúció és a kábítószer.

A regény az első perctől kezdve fogva tartja az olvasót. Az izgalmak folyamatosak, az események újra meg újra bonyolódnak, a szereplők szenvedése és állandó küzdelme néha már kibírhatatlan. A drámai pillanatok az utolsó oldalakig fokozódnak.
Aki pedig a korszak valós történelmi tényeiről szeretne tájékozódni: feltétlenül olvassa el a szerző végjegyzetét, amely tudósít – többek között - arról is, hogy a valóban létező lengyel bűnszövetkezet 2000 bordélyházában mi történt 30 000 lánnyal…

Egy biztos, „amikor az álmaink ránk találnak”, az lehet nagyon veszélyes is. Ezt igazolják a regényben leírtak is…

Kiadás helye: Szeged
Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft.
Kiadás éve: 2019

Összeállította: dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>