Lesley-Ann Jones: John Lennon élete, szerelmei és halála

2021.12.07. kedd (Egész nap)

1980. december 8-án este sokmilliónyi ember érezte úgy, hogy kifordult a sarkából a Föld, hiszen New Yorkban hidegvérrel meggyilkolták a világ egyik legnagyobb rock zenészét, az 1940. október 9-én, a 2. világháború angliai kitörése után Liverpoolban született, és Churchill miniszterelnök keresztnevéről második keresztnevet kapó, John Wynston Lennont. Sok-sok könyv született eddig a Beatlesről és John Lennonról, de Ilyen még nem!

A könyv adatai a könyvtár katalógusában:
https://corvina.tudaskozpont-pecs.hu/WebPac/CorvinaWeb?action=onelong&sh...

A neves újságíró és életrajzi szerző páratlan eredetiséggel tárja fel John Lennon személyiségét, életét. Lesley-Ann Jones, aki írt már David Bowie-ról, Freddie Mercury-ról is életrajzot, páratlan eredetiséggel tárja fel John Lennon személyiségét, életét, emberi és szerelmi kapcsolatait, halálát és örökkévaló zenei örökségének titkait. Rálátást nyerhetünk sokoldalú alkotói tevékenységére: Lennon ugyanis egyszerre volt zseniális zene- és dalszerző, énekes, gitáros költő és képzőművész is, s e területen megnyilatkozó, nemegyszer öntörvényű, ösztönös zsenialitása már iskolás korában megmutatkozott. Ennek meg nem értése már ilyen ifjan is zavarta, amiről ő maga így írt: „A magamfajta fickók már nyolc-, kilenc- vagy tízéves korukban pontosan tudják, hogy úgynevezett zsenik” – mondta John 1971-ben. „Egyfolytában azon töprengtem, hogy miért nem fedez fel már valaki. Nem látják, hogy mindenkinél okosabb vagyok? A tanárok is hülyék? Csupa tök felesleges információval bombáznak. Kurvára elveszettnek éreztem magam a középiskolában. Teljesen nyilvánvaló volt. Miért nem művészetibe írattak? Miért nem ilyesmikre tanítottak? Miért kényszerítettek rá, hogy én is olyan elcseszett alak legyek, mint a többiek. Más voltam, mindig is más voltam. Miért nem vette ezt észre senki?” Lennon egyik legzseniálisabb Beatles-korszakbeli dala, az 1967-es Borsőrmester lemez kétrészes záró száma, az A Day in the Life (Egy nap az életben), mely a 70-es éve közepi úgynevezett art-rock, a Supertramp és a Queen és mások egyik előfutára lett, szimfonikus és kortárszenei effektusaival.  

https://www.youtube.com/watch?v=usNsCeOV4GM

Eddig nem vizsgált források, még nem látott fotók és Lennon közeli ismerőseivel készített exkluzív interjúk révén a szerző a lehető legalaposabban mutatja be a valaha élt egyik legnagyobb zenész legenda rövid, négy évtizedes  életét.


Cynthia, Julian és John Lennon

Olyan, Lennon életében kulcsszerepet játszó személyek szólalnak meg a könyvben, mint első felesége, Cynthia, egykori barátnője, May Pang, valamin Andy Peebbles, az angol riporter, aki pár nappal a gyilkosság előtt hosszú interjút készített a sztárral. Ugyanakkor a könyv részletesen és az eddig ismerteknél sokkal gazdagabban foglalkozik John Lennon családi életével, legyen szó akár felmenőiről, akár utódairól. Természetesen ebben a legmeghatározóbb édesapja és édesanyja rosszul sikerült házassága volt, lévén, hogy a házasságkötésük után két évvel született Lennont két éves korában elhagyta apja, aki elvált feleségétől, míg édesanyja Lennon 18 éves korában hunyt el autóbalesetben egy szolgálaton kívüli, de csak tanuló sofőr rendőr által okozott szerencsétlenségben. Lennont annyira megviselte édesanyja halála, hogy a Beatles megszűnésének évében, 1970-ben a második feleségével, a japán Yoko Onoval megalakított Plastic Ono Banddel lemezre vette az egyik legfájdalmasabb anyasirató önvallomást, melyben az őt el- és magára hagyó szülei elvesztése iránt érzett fájdalmát is kiénekelte magából. A dal katartikusan üvöltő záró részében azt énekli „Mama ne menj el, Apa, gyere haza!” Azaz a konkrétan illetve akaratán kívül elhagyó szüleinek ezzel a feloldással tudott megbocsájtani, az édesanyjával addig jó kapcsolatot ápoló John Lennon.

https://www.youtube.com/watch?v=sPYsMM1FvXs

Amikor a Beatlest 1967 júniusában felkérték, hogy lépjen fel a világ első műholdas élő tévéközvetítésén, mintegy négyszázmillió néző előtt, John úgy érezte, ez tökéletes lehetőség arra, hogy végre a világ elé tárja új témáját. Saját népszerűségétől megrészegülve arra a misszióra vállalkozott, hogy „jobbá tegye az emberiséget”. Ennek a törekvésnek a szellemében adták elő az All You Need is Love (Szeretned kell csak) című dalt ezen a történelmi közvetítésen.

https://vimeo.com/252765355

Ha valaki meg akarja menteni a világot, előbb magáról kell gondoskodnia. Mi más a szerelem, mint arra vágyni, hogy szeressenek? John szeretetet, szerelmet igenlő álláspontja azonban nehezen passzolt össze azzal a zsigeri alaptulajdonságával, amelynek azt köszönhette, hogy sikerült ép elméjét megőriznie: tudniillik cinizmusával. Ehhez görcsösen és kétségbeesetten ragaszkodott, amíg csak meg nem jelent a színen Yoko. Bármennyire is elutasította az együttes és az egész világ, ezt a kotnyeles ázsiai betolakodót, ő akkor is megmaradt John mellett, és ő lett az egyetlen ember, aki a férfinak igazán számított.


A két egymásra figyelő szempár Yoko Onoé és John Lennoné

Végezetül a talán legnagyobb és legnépszerűbb John Lennon örökzöld meghallgatásával és megtekintésével ajánlom minden Tisztelt Olvasó és Zenebarát figyelmébe, a tavaly megjelent John Lennon könyvet, természetesen az Imagine-nel.

https://www.youtube.com/watch?v=ugrAo8wEPiI

Fotók: Internet

Kovács Attila
            Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő