Különlegességekben gazdag szeptemberi pécsi zenei programajánló

2022.08.29. - 00:00 hétfő

A Pannon Filharmonikusok szeptember 1-jei, csütörtöki Pécs város napi, a Kodály Központban este 7-kor kezdődő ingyenes ünnepi díszhangversenyét ezúttal a pécsi zenekar állandó karmestere, Vass András vezényli majd. A koncert első felében a  háromszoros Oscar-díjas magyar-amerikai zeneszerző, Rózsa Miklós (1907-1995) 1980-1984 között komponált Brácsaversenyét hallhatja a pécsi közönség, a Berlini Filharmonikusok korábbi magyar szólóbrácsása, Szűcs Máté szólójával, míg legutóbb 1995-ben az amerikai Rejtő Gábor játszotta Rózsa Gordonkaversenyét.

A koncert második felében a Keszthelyen született és Bécsben elhunyt Goldmark Károly (1830-1915) 1887-ben komponált 2. szimfóniáját hallhatjuk majd Vass András vezényletével, míg 2006-ban Hamar Zsolt az 1876-os Falusi lakodalom című, világhírt hozó 1. szimfóniát vezényelte el.

A José Carreras, Plácido Domingo és Luciano Pavarotti alkotta „3 Tenor” mellett „Negyedik tenorként” számon tartott világhírű argentin muzsikus, José Cura első alkalommal ad koncertet Pécsett.

Domingo 1994-es Operaliájának győztese a Nemzeti Filharmonikusokkal lép fel Pécsett szeptember 8-án, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban sorra kerülő koncerten, ahol az operairodalom klasszikusaiból és hazája dalaiból énekel José Cura, közreműködik Bizják Dóra zongorán, Csáki András gitáron, vezényel: Kovács János.

Különleges koncertet ad Bogányi Tibor vezényletével a Pannon Filharmonikusok, akik szeptember 15-én, csütörtökön este 7-kor a Kodály Központban lépnek közönség elé.

Az első részben a századforduló orosz zongorista zsenije, Alekszandr Szkrjabin (1872-1915) két fiatalkori, Chopin hatását tükröző remekét adja elő Ózdon született, kiváló ifjú zongoraművészünk, Farkas Gábor (1981-): az Op.2. No.1-es cisz-moll etűdöt, melyet a varázslatos szépségű fisz-moll zongoraverseny követ, melyeket mi most a „két Vladimir”, Horovitz és Ashkenazy felvételével ajánlunk.

A koncert második felében Liszt Ferenc Dante szimfóniája hangzik el Váradi Marianna és a pécsi zenekar fesztiválkórusa közreműködésével, melyet legutóbb 2007-ben játszottak Pécsett Hamar Zsolt vezényletével a Pannon Filharmonikusok.

Szeptember 24-én, szombaton este 7-től – a fél 5-ös villányi bormustrát követően – a Kodály Központban rendezik meg a 26. Európai Bordalfesztivál Gálakoncertjét, melyen a házigazda, Dr. Lakner Tamás vezette Pécsi Bartók Béla Férfikar és a Zengő együttes mellett osztrák, olasz kórusok és a Vásárhelyi Zoltán Férfikar, valamint a Pannon Filharmonikusok muzsikusaiból álló Pécsi Szimfonietta működik közre. A Balatoni Sándor, Verdi, Erkel, Puccini és Jerrry Bock műveit is tartalmazó programban Kriszta Kinga, Horváth István és Bognár Szabolcs működnek közre.

A Magyarországon és Pécsett is rendkívül népszerű szerb trombitás, Boban Markovics és zenekara lép fel újra Pécsett, a Kodály Központban, szeptember 30-án, pénteken este 7-kor.

fotók: internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő