A könyvtárak társadalmi felelősségvállalása

A könyvtárak társadalmi felelősségvállalása

Egy könyvtár nem csupán a könyvkölcsönzés tere, hanem aktív közösségi színtér is. Az alábbi ötletek segítségével a könyvtáros példát mutathat, vagy akár felveheti a kapcsolatot új célcsoportokkal, megszólíthat eddig még inaktív használókat, a potenciális könyvtárlátogatókat bevonhatja az igényeik felmérésével és az ezekre való reagálással, még akkor is, ha ez minden településen más és más.

1. Szelektív hulladékgyűjtés: Példát mutathatsz azzal, hogy a könyvtárban kihelyezel szelektív hulladékgyűjtő edényeket. Kihelyezhetsz melléjük tájékoztató füzeteket, óvodás és iskolás csoportoknak foglalkozásokat is tarthatsz a témában.

2. Használt elemek gyűjtése: A www.relem.hu oldalon meg tudod nézni, hogy a településeden hol van lehetőség leadni a használt elemeket. Amennyiben te is szeretnél létrehozni egy gyűjtőpontot, úgy egy űrlap kitöltésével megteheted ezt. 

3. Energiahatékonyság: Kicserélheted könyvtárad izzóit energiatakarékos izzókra. Energiát spórolhatsz azzal is, ha a nem használt elektronikus eszközöket kikapcsolod.

4. Cipősdoboz-akció: Másokat is bevonva gyűjtést szervezhettek karácsony közeledtével. Felhívást tehettek közzé, hogy az ajándékozni vágyók cipős dobozba gyűjtött meglepetéseket adhatnak le a könyvtárban, melyek kiosztásával örömet szerezhettek a környéken élő gyerekeknek.

5. Akadálymentesség: Különböző eszközökkel segítheted azokat az olvasókat, akiknek valamiért nehézséget okoz eljutni a könyvtárba, elolvasni a dokumentumokat.

  • Nagyító: Beszerezhetsz egy nagyítót, hogy az apróbb betűs könyveket/újságokat könnyebb legyen olvasni az olvasóknak!
  • Olvasószemüveg: Vásárolhatsz néhány olcsó olvasószemüveget, hogy mindig legyen elérhető közelségben szemüveg, ha valaki otthon felejtené!
  • Könyvet házhoz szolgáltatás: Felmérheted a településeden, hogy kik azok a mozgásukban akadályozott olvasók, akiknek lenne igénye az olvasásra, de nem tudnak eljutni a könyvtárba. Szervezd meg, hogy - akár önkéntes fiatalok bevonásával - havonta pár alkalommal eljuttasd hozzájuk a kívánt dokumentumokat!
  • Hangoskönyvek: Felhívhatod a figyelmét erre a dokumentumtípusra azoknak, akik már gyengébben látnak. Ajánlhatod másoknak is, például vezetés vagy munka közben hallgathatják azokat.

6. Edukáció: Helyezz ki tematikus válogatást könyvekből és folyóiratokból az alábbi témákban: környezetvédelem, egészségtudatosság. Ha úgy érzed, kevés ilyen dokumentumod van, keresd fel a referensed!

7. Hátrányos helyzetű csoportok segítése: Felmérheted, hogy a településeden van-e olyan kisebbség, akik a könyvtárban hasznos információkhoz juthatnak, de még nem szólítottad meg őket. Szervezhetsz álláskereső klubot, nemzetiségi népmese-olvasási napot.

8. Együttműködés szervezetekkel: Felveheted a kapcsolatot a környékeden működő jótékony szervezetekkel és kapcsolódhatsz programjaikhoz, akcióikhoz, pl. kupak-, ruha-, iskolaszergyűjtés stb.

 

Csobán László, Németh Luca

Csorba Győző Könyvtár

Az írás a Könyvtári Hírzengő című lapunk 2019/4. számában jelent meg.