Kincsek a Csorba Győző Könyvtár digitális archívumában

Kincsek a Csorba Győző Könyvtár digitális archívumában

 

A Csorba Győző Könyvtár hosszú évek óta digitalizálja Pécs és Baranya audiovizuális értékeit, emlékeit. Intézményünk Helyismereti Gyűjteményében a Baranya megyével kapcsolatos helytörténeti értékek gyűjtése és megőrzése az 1960-as évek közepén indult. A Gyűjtemény önálló szervezeti egységként 1989 óta végzi a korszakokon átívelő tevékenységét. Mára több mint 18.000 kötetnyi könyvvel, 10.000 kötetnyi folyóirattal, 25.000 feletti fotóval és képeslappal, helyi rádiós és televíziós felvételekkel várjuk a megye története iránt érdeklődő olvasóinkat Pécsett, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont első emeletén és a mindenki számára elérhető online platformjainkon.

A folyamatos digitalizálás és a közkinccsé tétel követelménye megkívánja, hogy a Csorba Győző Könyvtár a létrejött – és a folyamatosan gyarapodó – digitális dokumentumvagyont modern, 21. századi formában – a szerzői jog figyelembe vételével – közvetítse a nyilvánosság felé. Ezt szolgálja a Baranyai DigiTár oldalunk, amely tartalma napról napra bővül. 

Most kifejezetten a Csorba Győző Könyvtár Youtube csatornájára hívjuk fel olvasóink figyelmét, hiszen itt is mindenki számára elérhető kincseket lehet találni. A sok-sok felvétel közül csak néhányat ajánlunk figyelmükbe. A csatorna folyamatosan bővül a videókkal, a különböző tartalmak többek között megtalálhatók helyi televíziók műsorai, dokumentumfilmek, közéleti, vallási, politikai műsorok, kulturális és könyvtári rendezvények felvételei, sportesemények, neves baranyai és pécsi személyek portréi. 

A kép alatt egy kedvcsináló 10-es lista a Csorba Győző Könyvtár Youtube csatornájáról, ahol már közel 2500 felvétel közül lehet válogatni. 

A legnézettebb felvételek között szerepel például Görög Ibolya 2016-os előadása Hétköznapi protokoll címmel. A protokollszakértő a könyvtárunk szervezésében megtartott előadásában gyakorlati tanácsokat ad a kulturált együttélésünkhöz a kézfogástól az öltözködésig, a tegezéstől a késésig. Az előadás IDE kattintva elérhető. 

Kilencezer feletti megtekintése van a 2017-es A bunkerrajzoló című könyvbemutató felvételének. Az eseményen Likó Marcell (Vad Fruttik) szerzővel és Géczi János íróval Beck Zoltán (30y) beszélgetett. A felvétel IDE kattintva elérhető. 

Közel háromezer letöltése van a Komló: végállomás című 1997-ben sugárzott dokumentumfilmnek, amely a bezárásra ítélt mecseki szénbányászatról szól: Zobák-aknán még folyik a termelés, de már visszafordíthatatlanul ott lebeg a város felett, hogy fő iparának lassan teljesen vége. A közel egy órás dokumentumfilmet érdemes megnéznie azoknak is, akik nem éltek még a bányák működésének idején. A dokumentumfilm IDE kattintva elérhető. 

Az ...és még egy millió lépés című dokumentumfilm 4. része a Mecseket mutatja be. A népszerű sorozat Rockenbauer Pál szerkesztésében készült, a stáb az Országos Kéktúra útvonalának bejárása után 7 évvel, 1986-ban, a korábbi sorozat után újra elindult felfedezni Magyarországot, ezúttal a Nyugat- és Dél-Dunántúl természeti és kulturális értékeit, ezek között a Mecseket is. A főcímben felhangzó dallam és szöveg az Indulj el (egy úton) című népdal némileg módosított szövegű változata, amelyet a Muzsikás együttes játszott. A sorozatról további forrás itt. A dokumentumfilm IDE katintva elérhető intézményünk Youtube csatornáján.

Szintén a legnézettebb videók között szerepelnek dr. Aknai Tamás művészettörténész előadássorozatának egyes darabjai. Az Egy évezred Európában címmel indított, a Csorba Győző Könyvtár és az A37 Galéria közösen szervezett művészettörténeti előadásai évekkel ezelőtt nagy népszerűségnek örvendtek és örvendenek most is. Ez utóbbit az eseménysorozat rögzített felvételeinek nézettségei is bizonyítják. Az egyik ilyen, a Primavera... A reneszánsz kibontakozása című előadás IDE kattintva megtekinthető. 

A Csorba Győző Könyvtár az októberi Országos Könyvtári Napkon az utóbbi években rendszeresen megrendezi a Rendhagyó Irodalomóra című eseményét, amelyen több kortárs szerző, író beszél egy-egy klasszikusról. A 2016-os programon Varró Dániel Kosztolányiról, Kiss Judit Ágnes Arany Jánosról, Horváth Kristóf "Szinészbob" Petőfi Sándorról, Háy János pedig Ady Endréről tartott előadást a többségében középiskolás közönségnek a Tudásközpont teljesen megtelt nagyelőadójában. Az eseményen az egyes irodalmórák között a pécsi MsU61 (Pap Balázs és Etlinger Mihály) formáció zenélt. A Rendhagyó Irdalomóra felvétele ITT megtekinthető.  

A kincsek között található a Weöres Sándort bemutató portréműsor is. Weöres Sándor a pécsi városi könyvtár vezetésére 1941 nyarán kapott megbízatást, akinek munkásság alatt több évi előkészítő munka után végül meg is nyílt az akkori városi könyvtár. A neves költő, műfordító portréját, amelyben a pécsi éveiről beszél, az MTV Pécsi Körzeti Stúdiója készítette 1979-ben. A felvétel ITT megtekinthető. 

Baranyai települések eseményeinek felvételeit is folyamatosan digitalizája intézményünk, a feldolgozottak között szerepel a hosszúhetényi falunap 1992-es népszerű dokumentuma is. A filmben hiteles képet kapunk a helyi néphagyományokról, öltözékekről, szokásokról. A film ITT megtekinthető. 

Igazán különlegesnek mondható a megújult Pécsi Nemzeti Színház átadásának 1991-es őszi felvétele. A színház felújítása 1986 júniusától 1991 májusáig tartott. A Pécsi Nemzeti Színház oldala szerint a felújítás után a több szín megjelenítésére kiválóan alkalmas forgószínpad, a színdaraboknál a művészi hatás fokozására is alkalmazható 4 részben süllyedő zenekari árok, azonkívül az új fény-, hang- és videorendszer, s a klimatizált nézőtér már mind-mind a modern kor és természetesen a nézők igényeit hivatott estéről estére szolgálni. Az MTV felvételét ITT lehet megtekinteni. 

Végül ajánljuk olvasóinkank a Duna TV 1999-es Elfeledett tájakon: az Ormánság című adását. Az ismeretterjesztő magazinműsorban megszólal többek között Kékes Ferenc, Baranya Megyei Önkormányzatának közgyűlési elnöke, a korábbi miniszter Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, Lambertusz József hegyszentmártoni állatorvos, Lankó József plébános Alsószentmártonból. A felvétel ITT megtekinthető. 

A mostani lista csupán ízelítő a sok-sok felvétel közül, bátran lehet válogatni és újranézni a talán már elfeledett felvételeket. A digitalizáló munkánk egyik célja a megőrzés, tehát az, hogy ezek a képkockát az utókorank is megmaradjanak, és nem merüljenek teljesen feledésbe.

A Helyismereti Gyűjteményünkről, a Baranyai DigTárról a 3K - Könyv, Könyvtár, Könyvtáros című periodikában megjelent, Pap Dávid Zoltán osztályvezető kollégánk és Szüts Etele, a Forum Hungaricum Nonpofit Kft. Digitálisarchívum-fejlesztési Osztályának osztályvezetője által jegyzett A virtuális Baranya felépítése című írásban lehet további érdekességeket olvasni. 

Válogatásunkat hamarosan folytatjuk.

Szerkesztette: Szeifer Csaba