Kazuo Ishiguro: Noktürnök

Kazuo Ishiguro: Noktürnök

2020.06.09.

A napokban egy zenét idéző, mutatós borítójú könyv került a kezembe. A mű fülszövegét elolvasva rákerestem a szerzőjére. Kazuo Ishiguro japán származású brit író, aki alapvetően regényeket és novellákat írt, ám megjelent tőle dalszöveg és forgatókönyv is. 2017-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták munkásságát. A Svéd Akadémia indoklásában ez szerepelt: „hatalmas érzelmi erejű regényeiben a világgal való illuzórikus kapcsolatunk mélységét tárja fel”.

Ishiguro első novelláskötete Noktürnök címmel jelent meg. A szó jelentése éji zene, melankolikus hangulatú kisebb lírai mű. A szerző szerint műve öt felvonásból álló zenemű. Az egymáshoz lazán kapcsolódó, hangulatos történetek visszatérő motívumaiban a zene a fókuszpont. A líraian építkező novellákban a megrekedt élet kínjairól, az idő visszavonhatatlan múlásáról, a mindent megszépítő emberi pillanatokról ír, az emberi kapcsolatok mélységeit boncolgatva. A rendkívüli pontosággal ábrázolt elbeszéléseket átjárja egyfajta búskomorság az elszalasztott pillanatok újbóli átéléséért, kiegészülve vágyakozással a harmóniára, az emberi tökéletességre való igénnyel. Finom ecsetvonásokkal rajzolja meg az egymást keresztező fura emberi sorsokban felbukkanó érzelmeket, tétovázásokat, a kiút keresését. Lehetőségek sorát vetít elénk a meghozandó nehéz döntésekről, személyes kötődésekről és fájdalmas elengedésről, a beletörődésről és a megoldhatatlan helyzetek elfogadásáról. Szereplői személyiségét több szempontból, árnyaltan mutatja be, és előfordul, hogy ismét színre lépnek és újabb jellemvonásukat ismerhetjük meg. Közben érzékeljük, hogy a jelenetek között az idő kereke folyamatosan forog.

Az öt történetben Ishiguro megmutatja felismerhető stílusának jegyeit, a kivételes emberismeretét, az idő feltartóztathatatlan múlásának megkapó ábrázolását, a bájos angol környezet valósághű megrajzolását és melankolikus hangulat leírását. A lapokon árad a zene finom eleganciája, átszőve a novellákban megjelenített szituációkat, melyek sokszor még nem fejeződnek be, csak sejtésünk lehet folytatásukról. Ahogy az életben is. Ezek csak pillanatfelvételek, melyek tovább foglalkoztatnak bennünket. Többet adnak ezek az írások, mint elsőre sejthetnénk, gondolkodásra, elmélyülésre szólítanak fel arról, hogy mi fontos az életben. A tökéletességig kidolgozott novelláskötet élményt nyújtó, kitűnő olvasmány érzelmekkel, humorral és életünk szívfájdalmaival.

Kiadó: Európa
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2018

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>