Joanna Courtney: A véres királyné

Joanna Courtney: A véres királyné

2020.04.09.

A Regényes történelem könyvsorozat újabb kötete ismét egy trilógia (Shakespeare királynéi) része Joanna Courtney tollából. Első darabja A véres királyné címet kapta.

A regényben találkozhatunk Macbeth királlyal, aki ügyes harcos, felelős döntéseivel és emberségével kivívja környezete tiszteletét, és feleségével Corával, akik valódi uralkodóként, bölcsen vezették tizenöt éven át Skóciát. Shakespeare műveit olvasva azonban egy kegyetlen és őrjöngő király képe lebeg szemünk előtt, felesége, Lady Macbeth pedig egy önmagával meghasonlott, gyilkos királyné. Mi akkor az igazság? Szeretnénk mindent megtudni róluk és az őket körülvevő világról. Így tett a könyv szerzője, Courtney is, amikor kutatásaival megpróbálta felfedni Shakespeare zseniális műveiben szereplő történelmi személyek valódi alakját.

A történet kezdetén II. Malcolm király már idős, és nincs fiúgyermeke. Albában kettős királyi vérvonal létezik, így a trónért két család harcol, véres harcmerővé változtatva a skót tájat. Moray északi tartománya 1025. Malcolm király emberei úttalan utakon üldözték az ide menekült két testvért, Cora és Kendrick MacDuff-ot. A testvérek elkeseredettek, dühösek, a bosszú kínzó sürgetését érzik. Apjuk a király unokafivére, akit kegyetlen módon lemészároltak Malcolm emberei, s vérrokonságuk miatt ők is fenyegetést jelentenek a koronára. Itt ismerkedik meg a 16 éves Cora Macbeth-tel s szerelemre lobbannak egymás iránt. Már az esküvőjük napját is kitűzték, ám a menyegzőt megelőző éjszakán kegyetlen, brutális támadás veszi kezdetét. A vendégeket lemészárolják, Macbeth elmenekül. Corát elfogják, álmai elveszni látszanak.

A regény bepillantást enged egy királyi vérből származó, bátor és erős nő életébe. Meg kell tanulnia, kikeveredni félelmei fogságából, megóvni, amije van, és mindent kockára téve harcolni életért és jövőjéért. Vágyik a szerelemre, mint minden lány, de ő ennél többet szeretne, hatalmat, elismerést, sikereket. Tudatosul benne, hogy nemcsak saját életéért felelős, hanem sok más ember reményeit, kötelességeit és kiváltságait is hordozza. Kétségek gyötrik, ám úgy érzi képes lenne királynéként Alba javát szolgálni. Követi végzetét, mely a Hit hegyére vezeti…

A szépen tagolt, remek jellemábrázolásokkal megírt mű közel hozza a varázslatos skót tájat, megismertet a megbúvó hidegvízű tavakkal, Loch Ness-i szörny legendájával. Betekintést kapunk a várakban és a kolostorokban élők mindennapjairól békében és a súlyos veszteségekkel járó, véres háborúk idejében, s megismerhetjük Crinan apát lepárlóműhelyét, ahol Alba csodálatos nedűjét, az uiskie-t (mai whisky elődje) készítik. További érdeklődésünket a könyv végén a történelmi jegyzetek is segítik.

Kiadás helye: Budapest
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2019

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>