Ivana Bodrozic: Hotel Zagorje

Ivana Bodrozic: Hotel Zagorje

2020.05.27.

Ivana Bodrozic horvát író, költő 1982-ben született Vukováron. 2010-ben megjelent dokumentarista regénye, a „Hotel Zagorje” számos nemzetközi díjat nyert. Könyve hiteles látkép a szerb-horvát háború veszedelmekkel teli világáról, egy apa elvesztéséről, a hontalanság és kirekesztettség érzéséről egy kislány szemszögéből.

Ivana kilenc éves, amikor 1991 nyarán 16 éves bátyjával és a nála alig pár évvel idősebb szomszéd kislánnyal, Zeljkával elutazik a tengerpartra. Izgatottan készül erre az nyaralásra, hiszen életükben először engedik el őket egyedül. Ugyan nem érti, miért kell az útlevelüket magukkal vinniük, de az izgatottság miatt nem nagyon törődik vele. Nyaralásuk egyre jobban elhúzódik, nem tudják, mi történhetett otthon. Amikor megjelenik édesanyjuk, riasztó híreket hoz: nem mehetnek haza Vukovárra, mert a szerb csapatok ostromolják kedves városukat. Menekülniük kell a vérengzések elől, szeretett édesapjukról pedig régóta nem kaptak már hírt. Mi történhetett vele?

A naiv, tisztalelkű kislány számára minden zavaros és érthetetlen. Bepillant a felnőttek félelemmel és rettegéssel teli világába… A család évek óta egy szűk, levegőtlen, pici szobában szorong kilátástalanul. Zágrábból egy menekültszállóra kerülnek Kumrovecben. Maradék kis pénzük fogyóban, a helyiek szemében ők menekültek, akiket nem kell befogadni, csak megtűrni. Új életüket áthatja a háború okozta csonka családok reményvesztettsége és nyomorúsága. Mindennapjaikat a kérvények sora jelzi: lakásért, munkáért és végül segélyekért folyamodnak, de a közönyös hivatalnokok láttán elkeseredésük egyre nő.

Az évek lassan telnek, a szomorú kislányból lázadó kamasz lesz, aki egyre többet megtapasztal a hontalan élet kihívásaiból. Ivana napjai az iskola, a tanulás, a bulik és a diákszerelmek körül forog, de ez csak a felszín. Még annyi kérdése lenne s annyi minden nem ért. Édesanyját és testvérét lassan felemésztik a kétségek, de tudják foggal-körömmel küzdeniük kell, egy számukra rideg, idegen világban. Nem lehet más út, csak a túlélés!

Az apró montázsokból összeálló történet színes, valós képet mutat a háború sújtotta Horvátországról, az otthontalanság nehézségeiről, a megtört menekültekről, a szeretett édesapa hiányáról, a traumák feldolgozásáról, a túlélésről és asszimilálódásról. A téma nehéz és komor, ám megközelítése egy felnővő kamaszlány perspektíváján át, sokat enyhít ezen. Komoly, élvezetes olvasmány, mely egy emberpróbáló időszakot feldolgozó, önéletrajzi ihletésű regény.

Kiadó: Park
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2019

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>