Hegyi Iván: Éjjel-nappal rock (Rock around the Clock)

2020.02.13. - 00:00 csütörtök

Hogy kerül a csizma az asztalra, azaz jelen esetben a kiváló sportújságíró, Hegyi Iván az „Éjjel-nappal Rock (Rock Around the Clock)” szerzőjének pozíciójába? Nos, úgy, hogy egyrészt, mint a témának nemcsak rajongó, de mint hozzáértő szakértője is tollat ragadott már korábban is, hogy egy-egy kiváló előadóról, együttesről már a hajdani Népszabadság hasábjain megénekeljen egy-egy történetet, vagy épp egy élet-, vagy pályaszakaszt, s most ezt tette közzé a Sprint Kiadó.

 

A rockzene csaknem száz legendás előadójának történetéről szóló könyv mi mással kezdődhetne, mint a műfajnak nevet adó Bill Haley és zenekarának 1954-es slágerével, a két év múlva már listavezetővé lett Rock around the Clockkal, amit Rock az óra körül címen fordíthatunk.

A rock and roll korszakból természetesen nem maradhat ki a Király, aki a fejezet alcímét idézve „Mindent elvisz”, azaz Elvis Presley. Őt a „Tvisztes helytállás” cikk, azaz a tviszt királyáról Chubby Checkeről szóló írás követi. S már el is érkeztünk a 60-as évek legendás zenekarához, a korszak mindmáig legmeghatározóbb együtteséhez, a Beatleshez, akitől mi most 1964-es Egy nehéz nap éjszakája című filmjük és lemezük címadó számát idézzük.

Persze szó kerül olyan kiválóságokról is, mint a Rolling Stones, a Bee Gees, a Beach Boys, a Kinks,

a Dave Clark Five, a Hollies, a Spencer Davies Group, Jerry Lee Lewis, Ricky Nelson és mások is, miként a korszak magyar együttesei, a Metró, az Omega és az Illés munkásságának bemutatására is.

Hegyi Iván könyvének egyik nagyszerűsége, hogy nemcsak a szigorú időrend szerint halad, hanem vegyíti a különböző korszakok sztárjait és együtteseit is. Így kerül egymás mellé Elton John, George Harrison, Ray Charles, a Hungária és a We Are the World produkciója, vagy Eddie Cochran, a Roxette, az „Olasz” vándor (Azzurro és a többiek) és Michael Jackson történetei, a Fleetwood Mac, Whitney Houston, a Three Dog Night és a Mamas and Papas életműve.

De a magyarokról sem feledkezik meg az „Éjjel-nappal Rock” c. könyv, hiszen az eddig már említetteken kívül szóba kerül a Benkó Dixieland, Koós János, a Fonográf, a Gemini, Bródy János, a Bergendy zenekar, Török Ádám és a Mini együttes, Frenreisz Károly és a Skorpió, vagy Presser Gábor és az LGT - hivatalosan a Locomotív GT, akiktől most 1982-es Zenevonat című lemezük címadó dalának hivatalos korabeli videoklipjét idézzük.

S végezetül következzék még néhány igazi nagy név, vagy egy-két mára már kevéssé ismert:

Eric Clapton, Paul Simon, Cliff Richard, a Doors, a Troggs, a Creedence Clearwater Revival, és a Staus Quo, valamint a könyv végén nagy-nagy örömömre egyik kedvenc együttesem, a Chicago, első Amerikában és Angliában is listavezető, 1976-os nagy slágere, az If You Leave Me Now (Ha most elhagysz...) „Az utolsó szám”.

 

Végezetül, azért is ajánlom jó szívvel Hegyi Iván Éjjel-nappal rock című könyvét, mert szerzője Zeneműtárunk példányát azzal az ajánlással látta el, hogy „A Csorba Győző Könyvtár Tisztelt Olvasóinak”.

 

Fotó: internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

A könyv az OPAC-ban is megtalálható.