Gyermekirodalom a karantén idején

A koronavírus következtében kialakult helyzetben a gyermekek segítségére, kimondottan a járványra válaszként több mese is született az elmúlt időben.

„A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni.” (Brunó Bettelheim)
A mese tükrözi a gyermek lelki világát, a szimbólumok nyelvén szól hozzá, az élet kérdéseit érinti és a tudattalanban fejti ki hatását. Ahogy Kádár Annamária fogalmaz: „annál nagyobb varázseszköz nincs, mint amilyet egy mese vagy egy életmese nyújt.”

Milyen meséket olvassunk a gyermeknek koronavírus idején? Elsősorban pozitív, bátorító meséket, ahol a főhős próbatételeken esik át, megküzd a sárkánnyal, boszorkánnyal és győztesen, gazdagabban kerül ki a helyzetből. A rendszeres esti olvasás rituáléja a mai bizonytalan időkben különösen fontos a gyermek számára, megnyugvást, biztonságot jelent. Ha mégsem tudunk a gyermeknek mesélni, kiváló mesélő-előadó linkgyűjtemény áll rendelkezésre. Both Gabi gyűjtései a cikk végén találhatók. A meséért nem kell messzire menni, hiszen a Csorba Győző Könyvtár munkatársai is mesélnek a gyerekeknek. 

Bettelheim szerint „nincs olyan gazdag és tartalmas, gyermeket és felnőttet egyaránt kielégítő olvasmány, mint a népmese”. A népmesékben minden benne van, ami segít a félelmeink leküzdésében, ezért rendkívüli, gyógyító hatása van. „A népmese a világ leghatékonyabb pszichiátere.” állítja Bajzáth Mária, aki bátorító, féleleműző népmeséket gyűjtött össze egy csokorba, amelyek járvány idején segíthetnek a gyermeknek. A mesecímek listája itt található>>> 

Zalka Csenge Virág mesemondó a nemzetközi népmeseirodalomból válogatott karantén idejére meséket. Ezek a mesék a várakozásról szólnak, vagy reményt nyújtanak a nehéz időkben. A válogatás itt található>>> 

Boldizsár Ildikó meseterapeuta Életválságok meséi című könyvében olyan meséket ismertet, amelyekből az életünk során felmerülő nehézségek ellen erőt meríthetünk. Manapság különösen a szorongások és félelmek ellen működő mesék fontosak.

Az alábbi szövegek az elmúlt hónapokban keletkeztek a koronavírusról: 

Shonna Innes: Beszéljünk a koronavírusról! (Agócs Írisz illusztrálásával)

A gyermekpszichológus szerző szerint a „szorongás még a vírusnál is gyorsabban terjed.” A gyerekeknek csak homályos elképzelései vannak a témával kapcsolatban, ezért egy beszélgetésre alkalmas foglalkoztató füzetet írt a vírusról. Szó van benne a vírusok terjedéséről, gyógyszerekről, a higiéniáról és a nagyikról is. 

Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus

A vírusról szóló felvilágosító könyv érthető nyelvezetű és Axel Scheffler, a Pipp és Polli sorozat szerzője, Julia Donaldson könyveinek állandó illusztrátora, az egyik legnépszerűbb angol gyerekkönyv-illusztrátor rajzai gazdagítják a könyvet. A könyv a Pagony kiadó jóvoltából elérhető.

Bendl Vera: Berci nem megy iskolába

A karantén alatt a magyar meseírók sem tétlenkedtek. Több mesekönyv is megjelent a koronavírusról, ezek nagy része online is elérhető. Bendl Vera a Pagony kiadó oldalán mesesorozatot indított. Az írónőt történetírásra a saját gyermeke motiválta, a kihívásokat az életből meríti, az aktuális helyzetet beleszövi a sorozatba. Az író elmondta, hogy a meseírás neki is segít a történtek feldolgozásában. 

Balajti Mariann meseterapeuta, aki maga is anyuka, a koronavírussal járó óvintézkedéseket foglalta mesékbe. Az óvodásoknak szóló, öt történetből álló mesesorozat főhőse egy kisnyuszi, Tevi meséi a youtube-on meghallgathatóak

Számos szerző hangsúlyozza a higiénia fontosságát. Gyurkó Szilvia mesét írt a kézmosásról Mosó mese, avagy a kézmosás eredete címmel, amely megtalálható a Bookr Kids mesetárban. Sok versike is íródott a kézmosásról, ezeket most újra elő lehet venni, hogy a gyermek könnyebben és játékosan sajátítsa el a helyes kézmosást. Ilyen Szabó T. Anna kézmosó-verse. A versek gyógyító hatással lehetnek az emberre, csökkentik a stresszt és a szorongást, ezért érdemes ezekben a nehéz időkben felnőtteknek is verset olvasni.

Tóth Krisztinát is megihlette a vírus: járványmeséjében a világuralomra törő Korona, a gonosz kis vírus történetét írja meg. A mesében a víruskának nem sikerül felülkerekednie, mert mindenki betartja a szabályokat: kezet mosnak, otthon maradnak stb. A történet itt található>>> 

A mese egy versikével zárul, legyen ez az én kis írásom vége is:
Menekül már Korona,
gondterhelt a homloka,
ha mossuk a kezünket,
nem fertőz meg bennünket.

Bocs, de nem fogunk kezet,
ki se megyünk, ha lehet,
mert tőle minden kitelik:
puszi sincs egy ideig.

Legyőzzük majd, meglátod,
megmentjük a világot,
hogyha te is akarod.
Gonosz vírus, takarodj!

Vigyázzunk egymásra maradjunk otthon és olvassunk sokat! 

Forrás:
Bruno Bettelheim: A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek Gondolat Bp. 1985.
Boldizsár Ildikó: Életválságok meséi Magvető Bp. 2016.
https://fidelio.hu/…/igy-beszelgess-a-gyerekkel-a-koronavir…
https://nlc.hu/csalad/20200407/mese-koronavirus-karanten/…
https://www.pagony.hu/blog
https://www.evamagazin.hu/hofeherke-es-csipkerozsika-mese-k…
https://nlc.hu/…/mese-gyerekpszcihologus-mesepszichologia-…/
http://www.msn.com/…/mes%C3%A9k-amik-ter%C3%A1…/ar-BB11FyTq…
Both Gabi linkgyűjteményei:
https://wmn.hu/…/52516-eletmento-mesek-karanten-idejere-gye…
https://wmn.hu/…/52589-151-ujabb-szinvonalas-meselelohely-k…

#kertvárosifiókkönyvtár #karanténmese

Írta, összeállította: Kissné Heinrich Szilvia