Gabriel Tallent: Drága kis szívem

Gabriel Tallent: Drága kis szívem

2020.04.02.

A fiatal amerikai író zseniális bemutatkozó regénye felkavaró, megdöbbentő, nehéz olvasmány. Különleges atmoszférája magával ragadja az olvasót és erős érzelmekkel teli útra viszi. Keményen és érzékletesen mutatja be a családon belüli erőszak riasztó valóságát, amely kívülről nem mindig látható. Félünk, szorongunk, gyötrődünk, gyűlölködünk magunk is, mert nem lehet elfogadni azt a naturalisztikusan bemutatott brutalitást, ami ebben a műben megjelenik. 

A történetben Teknőc, a 14 éves kislány, és pszichopata apja Martin, egy lepusztult, öreg házban él messze a várostól. Vad táj veszi körbe a házat, amely még vadabb és veszélyekkel telibb lesz. Édesanyjára alig emlékszik, s halálát titkok övezik. Apja öntörvényű és erőszakos, ambivalens módon viszonyul lányához, „enyém vagy” mondja neki. Lelki és fizikai terrort alkalmaz, szexuálisan is bántalmazza. Mindenkitől elszigeti, s ha véletlenül sikerül valakivel kapcsolatot kialakítani, szigorúan, kegyetlenül megbünteti. Dühkitörései miatt a ház riasztó hely, nem meleg, védelmet nyújtó otthon. Teknőc gyűlöli és szereti nyers és durva apját, sokszor magát tartja hibásnak a történtek miatt. Rájön, hogy amire Martin kényszeríti, az nem jó, nem így kell szeretni, nem így kell élni! Apja szerint jön a világ vége, túlélni kell megtanulni. Házuk tele van fegyverekkel, s ezek szétszedése és tisztítása az ő feladata. Egy nap már nem bírja elviselni ezt a rideg légkört, fogja magát s útnak indul, bár tudja, ezért büntetést fog kapni. Az erdőben találkozik két fiúval, - akik iskolatársai -, segít nekik megtalálni a kivezető utat a területről. Különös barátság alakul ki közöttük, s ez ráébreszti arra, hogy lehetne másmilyen az élete! Az idő múlásával egyre erősödik gyűlölete apja iránt és lassan felkészíti magát Martin elhagyására! Menekülne ebből a dermesztő világból, beteges, bántalmazó apjától.

A könyv lapjain nyomon követhetjük Teknőc lelki fejlődését, kislányból nagylánnyá válását, kiútkeresését nyomasztó mindennapjaiból. Vajon kire számíthat? Elhiszi-e önmagáról, hogy sokkal többet ér, mint amit apja mond? Fel kell-e áldoznia barátságát? Tud-e felelősséget vállalni egy másik emberért? A könyv maradandó élményt nyújt emberpróbáló, fájdalmas történetével.

Kiadás helye: Budapest
Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2019

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>