Francoise Sagan: Jó reggelt, búbánat!

Francoise Sagan: Jó reggelt, búbánat!

2020.04.23.

Francoise Sagan mindössze tizennyolc évesen írta meg eme első regényét, ami 1954-ben – a regény megjelenésének évében – az év irodalmi eseménye lett, elnyerte a kritikusok díját és szerzőjének rövid idő alatt világhírt szerzett, s több filmváltozat is készült belőle.

A regény az unatkozó, szomorú és cinikus kamaszlány, Cécile története, akinek zavaros érzelmeit Sagan nagy empátiával, tiszta, klasszikus nyelven közvetíti.

A gazdag és elkényeztetett Cécile valósággal isteníti megözvegyült apját, aki szeretők tömegével színesíti könnyelmű életét. Amikor az apa megismerkedik egy asszonnyal, aki iránt mind nagyobb vonzalmat érez, a lány féltékeny lesz. Anne komoly, erkölcsös, és Cécile sokat tanul tőle, ám ez a vonzalom veszélyezteti apa és lánya korábbi életformáját, ezért Cécile igyekszik úgy alakítani az eseményeket, hogy kapcsolatuk ne teljesedjen be, ami sikerül is, de csak egy tragédia árán...

Mert bizony hatalmunk van emberi sorsokat formálni. Nagyon hiteles volt számomra, hogy olykor ez nem feltétlenül haragból, vagy számításból fordulhat rossz irányba, hanem egyszerűen könnyelműségből, unottságból, vagy, mert valami mással van éppen tele a kamaszlányok feje.

De olyan könnyű dolog engedni az ösztönöknek, utána pedig bűnbánatot tartani…

Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2007

Összeállította: Ottné Plattner Zsuzsanna

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>