Elhunyt Bart István, Liszt és Doppler-díjas pécsi fuvolaművész

2021.06.21. hétfő (Egész nap)

Négy nappal 84. születésnapja után 2021. június 20-án, vasárnap elhuny Barth István, Doppler- és Liszt Ferenc-díjas  pécsi fuvolaművész.             

Barth István Budapesten született 1937. június 16-án. A  kőbányai általános fiúiskola után, a Ciszterci Egri Főgimnáziumban folytatott tanulmányait követően a fővárosi Zenei Gimnázium fuvolaszakán tett érettségi vizsgát 1955-ben, majd ezt követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (a Zeneakadémián) 1960-ban diplomázott Hartai Ferenc professzor tanítványaként, mint fuvolaművész-tanár.

Barth István még zeneakadémiai tanulmányai közben, 1957-ben került Pécsre, az 1956 őszén megalakult Pécsi Filharmonikus Zenekarhoz, mint szólamvezető I. fuvolás, s egyben a Pécsi Nemzeti Színház Zenekaránál is betöltötte ezt a posztot. Mindkét együttesnél, így az 1984-től két évtizeden át Pécsi Szimfonikus Zenekarként ismert együttesnél is, 1997-es nyugdíjba vonulásáig töltötte be posztját, de közben emellett Budapesti Vonósokkal, a Liszt Ferenc és a Weiner-Szász Kamarazenekarral külföldi turnékon is részt vett  Angliában, Dániában, Luxemburgban, Francia-, Német-, Olasz-, Orosz- és Finnországban.

Emellett szólóhangversenyeket adott Pécs mellett Budapesten a Zeneakadémián, Salernóban és a Varsói Magyar Intézetben. Ismertebb kamarazenei partnerei voltak, Rolla János hegedű-, Csánky Emília és Lencsés Lajos oboa-, Pertis Zsuzsa csembaló-, valamint Gyöngyösy Zoltán és Kovács Lóránt fuvolaművész és a világhírű trombitás, Maurice André.    Barth István Pécsre kerülése óta tanított a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában, majd 1967-től 1998-ig Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi tagozatán. 2003-2006 között a Pécsi Tudományegyetem docense volt, azóta pedig több alapfokú művészetoktatási intézményben is tanít, és kidolgozta az éneklésen alapuló fuvolaoktatás pedagógiai programját a 8-10 éves gyermekek számára, testméretükhöz igazodó, saját készítésű hangszerekre.

Barth István a magyar fuvolás társdalomban a legtöbb növendéket nevelő tanárok egyikeként megkapta életművért a Doppler-díjat. Leghíresebb növendékei: a komlói születésű, fiatalon elhunyt  Gyöngyössy Zoltán (1958-2011) Liszt-díjas fuvolaművész, Szkladányi Péter (1944-2003) a Pécsi Szimfonikus Zenekar igazgatója és fuvolaművésze, Deák Ildikó a Linzi Bruckner Zenekar szólófuvolása, Oborzil  Adél az Ausztriában élő fuvolaművész és tanár, Kollár Anikó fuvolaművész, zenei és kulturális menedzser, valamint Tímár Judit, a Pannon Filharmonikusok fuvolaművésze.                         

Barth István a Doppler-díj mellett megkapta az Év Zenekari Művésze elismerést, a Janus Pannonius-díjat, az Amtmann Prosper Emlékérmet, a Pannon Filharmonikusoktól az Örökös Tag címet, Pécs Város Pro Communitate (A Közösségért) díját, a magyar állam pedig Liszt-díjjal ismerte el tanári és művészi munkásságát.                       

Barth István repertoárjának alapját a klasszikus művek jelentették, s ezen a téren két emlékezetes produkciója is volt a 90-es években. 1992-ben, 35 éves zenekari tagsági jubileumán Bach h-moll szvitjének fuvolaszólamát adta elő a Howard Williams vezényelte Pécsi Szimfonikus Zenekar közreműködésével a POTE Aulában. A ragyogóan sikerült produkció mellett az is emlékezetes volt, ahogy a ráadásánál, talán az őt ünneplő közönség által keltett önfeledt boldogság hatására, Barth István lekéste a belépést, s csak egy kis, a közönség nevetését kiváltó röpke „Bocsánat!”- kérést követően adta elő, immár hatalmas sikertől övezve a népszerű zárótételt, a Badinaire-t. A másik produkció öt évvel később Mozart C-dúr fuvola-hárfa kettős-versenyének 1997-es Pécsi Nemzeti Színházi előadása volt, melyen a New York-i Hárfa együttest vezető Würtzler Arisztid vezényelte a Pécsi Szimfonikus Zenekart, a szólista pedig az együttes világhírű hárfása, Sylvia Kowalczuk volt.    A klasszikus repertoár mellett – ha nem is tartozott művészete fő vonulatába – a kortárs művek előadására is vállalkozott Barth István, aki 1963-ban pécsi bemutatóként adta elő az annak az évnek végén elhunyt német komponista, Paul Hindemith (1895-1963) 1927-ben komponált 8 darab szóló fuvolára című művét, és fuvola-zongora szonátáját. De a Szegeden született pécsi zeneszerző, a vele egyidős Károly Róbert (1937-) Heredia versére komponált La flute című művének ősbemutatójára is vállalkozott Barth István, aki 1965. január 22-én, a Pécsi Nemzeti Színházban megtartott balettest keretében, a színpadon (!) szólaltatta meg magyarországi bemutatóként Szőllősy András (1921-2007) Tre pezzi (Három darab) című, a világhírű olasz fuvolaművésznek, Severino Gazzeloninak ajánlott, és az előző évben általa bemutatott művét, melyet később tanítványa, Gyöngyössy Zoltán vett fel a szerző által is elismerten kortárszenei CD-jére. Végezetül e témakörben arról emlékeznék meg, hogy 1992-ben, Lajtha László születésének 100. évfordulóján, egykori tanítványa, Szkladányi Péter felkérésére vállalta, hogy közreműködik Lajtha egyik különös hangszer-összeállítású kamaraművének, a Marionetteknek pécsi bemutatós előadásában, melyben partnerei Gyermánné Vass Ágnes hegedű-, Ludmány Emil brácsa-, Gácsik Veronika gordonka- és Pachmayer Ilona hárfaművész voltak.                               

Barth István a pécsi zenei élet közelebbi és távolabbi múltjával is foglalkozott. Így vállalta a vele csaknem egyidős, kiváló Liszt-díjas pécsi hegedűművész, egyben a Pécsi Filharmonikus, majd Pécsi Szimfonikus Zenekari koncertmester, Gyermán István nevét viselő Alapítvány elnöki tisztét, s ezen a téren jelentős közös munkánk volt, a Gyermán István emlékére általam készített dupla CD megjelentetése, 1999-ben.                   

Ami pedig a régi pécsi zenei életet illeti, maga is sokat foglalkozott a Sellyén született és Pécsett elhunyt, a 19. század első felében Európa-hírű fuvola virtuóz és zeneszerző, Amtmann Prosper életművével, melyet egykori tanítványa, Szkladányi Péter zenekar-igazgató, fuvolaművész és zenetörténész dolgozott fel, s az ő 2003-ban bekövetkezett halála után vállalta magára, hogy Amtmann Prosper nevét és munkásságát, többek között róla elnevezett versenyekkel is öregbíti.                                   

A 2008-ban a Pécs TV által készített „Egy csepp Pécs” című rövidfilmben pedig róla és neves pécsi fagottos kollégájáról, Weidinger Imréről is megemlékezett, mégpedig úgy, hogy maga Barth István is fuvolázott élőben a műsorban, a Lisztnek ajánlott Amtmann Rákóczy fantázia további részleteit pedig tanítványa, Gyögyössy Zoltán játszotta. Mi most ezzel a TV-felvétellel búcsúzunk Barth Istvántól.

Fotó: internet                       

Kovács Attila                            
Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő