Elena Ferrante: Amikor elhagytak

Elena Ferrante: Amikor elhagytak

2020.06.04.

Elena Ferrante népszerű olasz írónő Nápolyban született, de kilétét homály fedi. Meglátása szerint a könyveknek – miután megírták őket –, nincs többé szükségük szerzőjükre. Ha van mondanivalójuk, azok utat találnak az olvasókhoz, ha nem, talán nem érdemesek a figyelemre. Az írónő regényeinek megjelenését mindig nagy figyelem övezi, sikert sikerre halmoznak és számos díjat nyertek. „Amikor elhagytak” című kötete egy élete krízisét megélő anya felkavaró, kíméletlen lélekrajza, önkeresése.

Olga a harmincas éveiben jár, okos és szép nő. Férjével harmóniában nevelik két gyermeküket, de egy teljesen átlagos napon, férje közli vele, hogy elhagyja. Nem érti mi történt. Mit rontott el? A szakítás utáni pár hónapban Olga lemerül a lélek mélységes bugyraiba. Pokoljárása során kísérti a múlt, megéli az elhagyatottság riasztó és félelmetes érzését, és kétségbe esve keresi a válaszokat az élet legnehezebb kérdéseire. A fülledt, néptelen Torinó utcáit róva, először szeretné visszaszerezni párját, később kutatni kezd férje és annak fiatal szeretője után. Borzasztó jelenetet rendez az utcán, barátait elmarja maga mellől, háztartási és gyermeknevelési problémákkal küzd. Élete, otthona széthullik, gyermekei eltávolodnak tőle…

Egy feszült, rémes nap vészhelyzeteinek sora rádöbbenti, hogy lassan minden összeomlik körülötte, ő pedig egy fáradt, kétségbeesett és szétesett anya. Nem mehet ez így tovább! Nagyon élesen, kíméletlenül fel kell tárnia a saját érzéseit és leszámolnia az életről alkotott illúzióival. Szembesítve saját magával közel húsz évnyi réteget kell lehámoznia, átértelmeznie. Feláldozta magát egy számára nagyon fontos, értékes kapcsolatban. Jól tette? A hagyományok mennyire befolyásolták a női és a családi szerepek elfogadásában? Lehet esélye egy új, önálló életre? Képes lesz újból ebből a riasztó mélységből összerakni önmagát?

A regény végig izgalmas, fontos kérdéseket tárgyal kíméletlen őszinteséggel, feltárva a lélek igazi mélységeit. Nem enged el könnyen, gondolkodásra, önismeretre késztet. Egy szerelem bukása, egy kiüresedett párkapcsolat megrendítő és szívszorító pillanatait látva rádöbbenhetünk, mindez velünk is megtörténhet.

Kiadó: Park  
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2017

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>