Dragan Velikic: A nyomolvasó

Dragan Velikic: A nyomolvasó

2020.05.07.

Dragan Velikic szerb író posztmodern regénye bepillantást enged az emlékek nagy tengerébe. A 20. századi Balkánon generációk sora a háborúk és a nemzetiségi kitaszítottság világához ideológiai torzulásokkal terhes történelemszemlélettel viszonyult. Most elérkezett az az idő, amikor megszólalhatnak az eddig mélyen elhallgatott történetek, amelyek a világháborúk borzalmain túl, a kommunista terrorból a megalkuvásokkal terhelt Jugoszlávián át a szerb-horvát háború utáni évekbe vezetnek. Szembenézés és kutatás a személyes és kulturális emlékezetben.

A regény elbeszélője egy a hatvanas éveiben járó fiú, akit Budapesten ér anyja halálhíre. Kínzó kíváncsiság vezérli múltja feltárására. Rádöbben, hogy édesanyja egy álomvilágot épített fel, ahol semmi sem az, aminek látszik. Miért tette ezt? Elkezdődik a nyomolvasás, saját és a családi emlékek szövedékein át megfejteni az eddig mélyen rejtőző valóságot. A múlt homályában elenyésző emberek és városok, országok és korszakok. Komoly jelentősége lesz a tárgyaknak, melyek a megőrzött múlt emlékei és elvezetnek megsárgult fényképeken haditengerész fiatalemberekhez, egy régi értékes órához, kavicsos úttal szegélyezett sétányhoz, vagy egy pár évtizedig használt villáig. Láthatjuk, hogyan állnak össze a traumákkal és kiábrándulással teli emlékek egy letűnt világ, egy egész évszázad történetévé.

Személyes, meghitt vallomás egy anyáról és egy társadalmi korszakról, a valóság saját változatával, menekülve a felejtés elől. Időt és teret átívelő utazásra hív ez a 20. századi Balkán történetén átívelő, gondolkodásra késztető regény, mely nem könnyű olvasmány.

Kiadó: Geopen
Kiadás helye: Budapest  
Kiadás éve: 2018

Összeállította: Dettréné Radnai Judit 

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>