A Deep Purple együttes With orchestra, live in Verona DVD-je és Greatest Hits kottája

2020.03.12. - 00:00 csütörtök

Annak, hogy ezúttal egyszerre két dokumentumot ajánlunk Tisztelt Olvasóink figyelmébe, egyszerű oka van. Nevezetesen, hogy a kottát a közelmúltban szerezte be a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtára, s az hogy mindkettő ugyanahhoz az előadóhoz, a Deep Purple együtteshez köthető.

A rockzene történetének egyik legjelentősebb hard rock csapataként számon tartott, Deep Purple 1968-ban alakult és idén épp 50 éve, azaz fél évszázada alakult ki a klasszikus felállás, melyben Ian Gillan énekelt, Ritchie Blackmore gitározott, Jon Lord billentyűs hangszereken játszott, Roger Glover basszusgitározott és Ian Paice dobolt.

Az együttes legnagyobb slágerei is ebben az 1970-73 közötti időszakban születtek, így nem véletlen, hogy az 1970-es Deep Purple in rock, az 1971-es Fireball, 1972-es Machine Head és az 1973-es Black Night dalai kerültek a Greatest Hits (Legnagyobb slágerek) címen kiadott Transcribed Score (kottaátiratok) között is „csak” ezekről az albumokról tartalmaznak örökzöldeket.

 

 

Könyvtári katalógus bejegyzés

 

A Black Night (Fekete éjszaka), a Child in Time (Gyerek az időben), Highway Star (A főút sztárja), Lazy (Lusta, vagy Laza), Smoke on the Water (Füst a vízen), Space Truckin' (Űrhajó), Speed King (Sebességkirály), Strange kind of Woman (Különös asszony); Woman from Tokyo (Tokiói asszony) címet viselő kilenc örökzöld közül egyébként csak kettő, a Child in Time és a Speed King, nem került fel a 2011 július 18-án, a Veronai Arénában szimfonikus zenekari kísérettel rögzített és 2014-ben DVD-n is kiadott élő koncertfelvételre. A „helyükre” két másik kiváló dal került: az 1984-es Perfect Strangers (Tökéletes idegenek) és a 2005-ös Rapture of the Deep (A mélység, vagy a Deep Purple – ez szójáték – elragadtatásában, vonzásában), a szakma és a közönség által is kedvelt dal.

 

Könyvtári katalógus bejegyzés

 

A Veronában rögzített DVD-n Frankfurti Neue Philharmonie zenekar működik közre, a hegedűszólót is játszó Stephen Bentley-Klein vezényletével, a Deep Purple együttesből pedig hárman is ott voltak a „klasszikus ötösfogatból”: Ian Gillan énekes, Roger Glover basszusgitáros és Ian Paice dobos, utóbbi kettő egy-egy nagy szólót is játszik a koncerten, a dobos pedig napjainkban az egyetlen alapítótag az együttesből. A 2002-ben kilépett, majd egy évtized múlva meghalt Jon Lord helyére pedig a több zenekarból is ismert kiváló billentyűs-virtuóz, Don Airey került be, míg Ritchie Blackmore helyét negyedszázada a Kansas nevű amerikai west-coast együttes gitárosa, Steve Morse foglalja el, elődjéhez méltán hasonlítható kvalitásaival.
Mi most egy kis kedvcsinálóként a veronai koncert DVD-ről a ráadásblokk youtube-linkjével igyekszünk kedvet teremteni Tisztelt Olvasóinknak a lemez, vagy a kotta kikölcsönzéséhez.

Kovács Attila

Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő