Csorba Győzőre emlékezünk

Szokásunkhoz híven sírjánál, a Pécsi Köztemetőben emlékezünk szeptember 13-án Csorba Győzőre. Kérünk mindenkit, aki tisztelője a költőnek jöjjön el 16 óra 30 percre a síremlékhez, annál inkább, mert egy új hagyományt szeretnénk indítani.

A Csorba sírnál tartott rövid megemlékezés után rövid temetői „irodalmi” sétára szeretnénk meghívni minden jelenlevőt. Csorba Győző sírjának közelében pihennnek a Jelenkor szerkesztőségének korábbi tagjai. Éppen a Csorba mögötti sorban, egészen pontosan Csorba Győző sírja mögött Szederkényi Ervin Jelenkor főszerkesztő sírja látható. Csorbával egy sorban, tőle pár sírhelynyire Galambosi László költő végső nyughelyét találjuk, tovább haladva Tüskés Tiborét, aki a Jelenkort igazán ismertté, országosan híressé tevő szerkesztő volt, majd kicsivel odébb a közelmúltban elhunyt Bertók László Kossuth-díjas költőét és feleségéét, Erzsébet asszonyét. Szinte Bertók László mellett nyugszik a Pécs és Baranya kulturájáért már az 1960-as évektől felelős vezető, Takács Gyula. Békességben alusszák álmukat egymás mellett a „kulturpolitikus” és az alkotók, akik kezdetben szemben álltak egymással, aztán később békésen együttéltek, most meg már, mást nem is tehetnek, egymás mellett töltik örök pihenőjüket. Közben persze megállhatunk, fejet hajthatunk más pécsi művészek, tudósok, sportolók sírjánál is.

Arra gondoltam, nyilván van köztünk, látogatók között különösen szeretett alkotója mindenkinek, s aki akar, mondhatna verset kedves halottja sírjánál, vagy akár saját szavaival mondhatná el emlékét az elhunytról. Végül, ha még nem fáradtak el, a temetőkápolnához közel van Várkonyi Nándor sírja is, aki a pécsi irodalmi élet és folyóiratkiadás mozgatója volt, többek között a Sorsunk folyóirat és a Batsányi Társaság Könyvtára sorozat szerkesztőjeként.

"Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá." (Fekete István író)

"A veled együtt nevetőket könnyen elfeleded, de soha nem feleded el azokat, akikkel együtt sírtál." (Halil Dzsibrán, angolos átírással Kahlil Gibran), arab művész, költő és író

Pintér László - Csorba Győző Társaság