A Csorba Győző Könyvtár körkérdése karantén idején 5.

A Csorba Győző Könyvtár körkérdése karantén idején 5.

A Csorba Győző Könyvtár korábbi vendégeit, partnereit kérdezte meg arról, miként birkóznak meg azzal, hogy jelenleg nem tudnak könyvtárba járni, hogyan dolgoznak otthon, mennyire elég most az íráshoz, munkához, kutatáshoz csupán az online források használata? Az ötödik körünk válaszadói pécsi szerzők: Balogh Robert és Keresztesi József.

Balogh Robert író intézményünkben számos alkalommal vezetett már író-olvasó találkozót, legutóbb 2017-ban jelent meg kötete Durva a nyár címmel:

"Az otthoni könyvtáram úgy 15 ezer kötetnyi, így kissé nagyképűen azt mondom, hogy az alapvető írói, újságírói tevékenységemhez internetes kereséssel kiegészítve bőven elegendő, de havonta egyszer-kétszer így is beleütközöm olyan problémába, amihez nem ártana néhány testesebb szak-, vagy kézikönyv. Mondjuk az 1. Világháború magyarországi németség Franciaországba került hadifoglyiról nem találtam semmit. Pedig volt ilyen a tágabb családban, ehhez kerestem háttéranyagot, mert egy novellámhoz nem ártott volna még néhány adat. Általában, ha magyarul nem boldogulok egy témával, akkor németül csak-csak rábukkanok kielégítő információra - az említett esetben nem találtam úgy sem. Továbbra is kicsit nagyképűnek érzem ezt az állítást az otthoni 15 ezer könyv kontra a kétmilliós kötetszámmal (saccperkábé) szemben, mert így egyfajta "buborékban" olvasok, de elsősorban nem is konkrét könyvek hiányoznak (a fiam azt mondaná: apa, író vagy, írjad meg ha hiányzik), mert ami fontossá vált számomra, azokat szinte mind megvásároltam, megkaptam, hanem ami igazán jót tenne, az a könyvtári bolyongás. A könyvek poros illata. Az aláhúzások a kötetekben, a felkiáltójeles részek, ahogy odaírják, hogy fontos. És az is hiányzik, ahogy végigmegyek a sorok között lassan és le-lekapok valamit innen is, onnan is. Egy kis csillagászat, meteorológia, folyóiratok... Meg a gyerekeimmel való könyvtári idő is fontos. Ahogy válogatnak, elücsörögnek egy-egy könyvnél, és döntenek, melyik legyen a nyertes, az mindig érdekes.”

Keresztesi József költő-író tavaly mutatta be nálunk Inverz Ophelia című kötetét, illetve 2019-ben az általa írt Csücsök avagy a nagypudinghajsza című könyvével elnyerte Az Év Gyerekkönyv Írója díjat, a 12 év alatti kategóriában:

"Jelenleg nem foglalkozom kutatómunkával, a könyvtár nem is ebből a szempontból hiányzik, hanem inkább azért, mert az olvasmányaim kiválasztásában meglehetősen impulzív vagyok, és szeretem váratlan dolgokkal meglepni magamat. Ami azt illeti, azért itthon is el vagyok látva olvasnivalóval, és az online forrásokat is gyakran használom. De amíg zárva tartanak a könyvtárak, addig értelemszerűen olyan témákon dolgozom, amihez nem szükségesek forráskutatások."

 

A sorozatot szerkeszti: Szeifer Csaba